25

Bolsonaro prijst militaire dictatuur Pinochet, bagatelliseert martelingen

Jair Bolsonaro heeft kritiek van de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties, Michelle Bachelet, op gewelddadig Braziliaans politieoptreden aangegrepen om de loftrompet te steken op de junta van de Chileense dictator Augusto Pinochet, die in 1973 aan de macht kwam.

De uiterst rechtse Bolsonaro, die ook een groot fan was van de Braziliaanse militaire dictatuur (1964-1985), vindt dat de Chileense Bachelet zich niet met Brazilië moet bemoeien. “Ze vergeet dat haar land niet is als Cuba dankzij de mensen die in 1973 de moed hadden om links tegen te houden”, schrijft de Braziliaanse president op Facebook. “Een van die communisten was haar vader.”

De Chileense Bachelet en haar ouders werden tijdens de militaire dictatuur opgesloten en gemarteld. Haar vader, een generaal die tegen de militaire machtsovername was, overleed in zijn cel. Tijdens de dictatuur van Pinochet werden meer dan drieduizend politieke tegenstanders vermoord.

Politiegeweld
Bachelet had Bolsonaro aangesproken op het toegenomen aantal moorden door politieagenten. Mensenrechtenorganisaties maken zich al geruime tijd zorgen over het door Bolsonaro aangemoedigde politiegeweld.

Tussen januari en juli vermoordde de politie in Rio de Janeiro 1.075 mensen: meer dan vijf per dag, en 20 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook in andere plaatsen liggen de politiemoorden op het hoogste niveau sinds 2003.

Gewelddadige agenten voelen zich gesteund door de nieuwe extreemrechtse president. Vorige maand pleitte hij nog voor nieuwe wetgeving waardoor agenten en burgers die vermeende criminelen neerschieten, zich geen zorgen hoeven te maken over vervolging.

Geef een reactie

Laatste reacties (25)