Laatste update 18:30
26

Bolsonaro’s beloofde strijd tegen bewoners Amazonegebied begonnen

Uit een artikel van begin dit jaar op deze site bleek al dat de oorspronkelijke bewoners van het Amazonegebied nogal wat te vrezen hadden met het aantreden van de ultrarechtse Jair Bolsonaro als president van Brazilië. Die angst lijkt nu bewaarheid. Tijdens een serie van gevechten om landrechten in het binnenland van het enorme land kwamen in maart zes mensen om. Mensenrechtenactivisten vrezen een dramatisch patroon van geweld tegen de machteloze bewoners van het Amazonegebied.

Bolsonaro kon tijdens zijn verkiezingscampagne rekenen op een mateloze steun van de landbouwlobby, die graag meer ruimte wil om de uitgestrekte Amazone te exploïteren. Bolsonaro liet al eerder weten het regenwoud te willen privatiseren. Gekoppeld aan zijn pro-vuurwapen retoriek en hatelijke opmerkingen in de richting van de oorspronkelijke bewoners van het land zien rovers van landbouwgrond hun kans schoon. Straffeloosheid is aan de orde van de dag in het uitgestrekte gebied en gevechten worden bij afwezigheid van de autoriteiten regelmatig met de dood beslecht. “We voorzien een intense golf van geweld in de beginperiode van zijn termijn en we denken dat een groeiend patroon wordt,” zegt Jean Bellini, nationaal coördinator van een organisatie die geweld op het platteland registreert.

In de meest recente aanval op lokale boeren in Senador Jose Porfirio, in de deelstaat Para, schoten zes schutters met capuchons over hun hoofd op een huis waar zich op dat moment een familie bevond. In het vuurgevecht dat volgde vielen slachtoffers aan beide zijden. Nog schokkender was het feit dat een van de doden aan de kant van de aanvallers een sergeant van politie bleek: ene Valdenilson Rodrigues van 54 jaar oud had zich kennelijk in laten huren door een landeigenaar om mensen te verjagen. Corrupte agenten die zich laten omkopen om vieze klusjes op te knappen is een aloud probleem in Brazilië. Gezien de huidige politieke situatie zal het slechts in omvang toenemen.

Cc-foto: Jon Rawlinson

Geef een reactie

Laatste reacties (26)