16

Bom onder de bitcoin

Eén bedrijf genereert meer dan de helft van de bitcoins

Volgens wetenschappers van de Cornell University is de toekomst van de vituele munt Bitcoin in gevaar. Eén bedrijf heeft meer dan 50% in handen van het computersysteem dat de bitcoins genereert.

Dat meldt de Volkskrant. Bitcoins worden gegenereerd door computers met speciale software hele zware berekeningen te laten uitvoeren. De oorspronkelijke gedachte achter de munt is dat vele mensen de rekenkracht van hun computers zouden combineren om zo gezamenlijk bitcoins te ‘delven’. Op die manier zou niemand centraal gezag over de munt kunnen uitoefenen, zoals centrale banken bij traditionele valuta doen.

Maar nu blijkt dat al langere tijd meer dan de helft van van de bitcoins wordt gegenereerd door één bedrijf, GHash. door die concentratie zou GHash in staat zijn om macht uit te oefenen op het bitcoinsysteem, door bijvoorbeeld hele hoge transactiekosten in rekening te brengen. Ook heeft het bedrijf volgens de onderzoekers de technische mogelijkheid om bitcoins twee keer uit te geven. Ze beschrijven hun ontdekking dan ook als ‘de bom onder het systeem’.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)