162

Bomaanslag bij Boston Marathon

Update: Bommen zaten in snelkookpannen ... Toch geen onontplofte bommen gevonden ... Drie doden, minstens 140 gewonden ... Week van 15 april favoriet bij anti-overheidsfanatici

Bij de finish van de Boston Marathon hebben twee krachtige explosies plaatsgevonden waarbij naar het zich laat aanzien tientallen mensen gewond zijn geraakt. Volgens de politie van Boston zijn er zeker vijftig gewonden. De explosies vonden kort na elkaar plaats, de vrees bestaat dat het om een aanslag gaat.


Updates onderaan

De explosies vonden drie uur nadat de eerste lopers waren gefinisht plaats. Op dat moment kwamen nog veel renners aanlopen en was er veel publiek op de been. Ooggetuigen spreken van afgerukte ledematen. Op Twitter verschenen direct na de gebeurtenis beelden van bloedige taferelen. Hier via Twitter een foto van het moment van de explosie.

Aan de beroemde marathon nemen bijna 27.000 lopers deel. Dit jaar zijn er onder hen 72 Nederlandse deelnemers.

Het is nog onduidelijk wat de oorzaak van de explosies is. Volgens de politiescanner doet de Explosieven Opruiminsgdienst onderzoek naar een mogelijke bom in een hotel. In 1996 werd er tijdens de Olympische Spelen in Atlanta een bomaanslag gepleegd op het publiek waarbij twee toeschouwers omkwamen en 111 gewond raakten. De dader richtte zich tegen homo- en abortusrechten.

In New York is de politie uit voorzorg in verhoogde staat van paraatheid gebracht.

Huffington Post: Boston Marathon Explosions

Update 22:10

De Boston Globe meldt dat er twee doden en 22 gewonden te betreuren zijn. 

Update 22:14

Volgens NOS-correspondent Tom Kleijn is het ook mogelijk dat er transformatorhuisjes zijn ontploft als gevolg van overbelasting. Hij meldde later ook dat er volgens NBC News eerst een kleine explosie is geweest die de twee volgende explosies in gang heeft gezet.

Update 22:30

De Boston Globe meldt op gezag van een medewerker van inlichtingendiensten dat er twee andere onontplofte bommen zijn gevonden nabij de marathon. Een stroom van meldingen over verdachte voorwerpen komt op gang. 

Update 22:35

Een sportfotograaf van de Boston Globe maakte deze foto direct na de explosie waarop te zien is hoe agenten in actie komen. 

Update 22:37

CNN meldt dat de explosies zijn veroorzaakt door bommen.

Update 22:42

De New York Times heeft een graphic gemaakt van de plaatsen waar de bommen afgingen.

Update 23:02

Op een nieuwe video is de explosie te zien en hoe hulpverleners zich een weg banen door een jungle van dranghekken en buizen om bij de slachtoffers te komen. “We hebben een aanval gehad,” zegt de hevig geschrokken cameraman.

Update 23:10

Volgens een ooggetuige bevond een van de bommen zich in een vuilnisbak.

Update 23:20

Beelden van de tweede explosie

Update 00:20

Deze editie van de Boston Marathon was opgedragen aan de slachtoffers van het Newtown-drama waarbij een gewapende man eind vorig jaar 26 mensen waaronder veel kinderen vermoorde in hun schoolgebouw. Onder de toeschouwers waren daarom nabestaanden aanwezig. De deelnemers van het Newtown team dat meeliep zijn ongeschonden.

Volgens de Boston Globe worden er 107 gewonden in 7 ziekenhuizen behandeld. Enkele van hebben bij de explosies hun benen verloren.

Live updates bij BBC News

Update 00:45

Volgens de autoriteiten is een bom tot ontploffing gebracht in een vuilnisbak en bevonden de andere – kleine – bommen zich in bakjes. De politie ondervraagt een Saoediër die bij de aanslag gewond is geraakt. Hij wordt – in tegenstelling tot wat sommige media eerder meldden – niet als verdachte beschouwd. 

President Obama heeft inmiddels over de aanslag gesproken en gezegd dat de daders opgespoord zullen worden en verantwoordelijk gehouden. Over wie er achter de aanslag zit is nog niets bekend, noch is die opgeëist.

Update dinsdag 11:50

Het aantal doden bedraagt drie, waaronder een 8-jarig jongetje die bij de finish op zijn mee lopende vader wachtte. Minstens 17 mensen zijn zwaar gewond.

Het onderzoek naar de aanslag is overgenomen door de federale recherche FBI. Er is nog niets bekend over de dader(s) en motieven achter de aanslag. De bommen waren naar verluidt nogal grof gefabriceerd. Sommige expert wijzen er op dat de datum 15 april in het verleden vaker aanleiding is geweest voor terreur van anti-overheidsfanatici. Het is de dag dat belastingformulieren moeten worden ingeleverd, een rode lap voor dergelijke groeperingen. In de staat Massachusetts waar Boston ligt is het bovendien Patriot’s Day waarop de strijd tegen de Britse overheersers wordt herdacht.

Update 17:08
Op een persconferentie hebben woordvoerders laten weten dat er geen onontplofte bommen zijn gevonden. Eerder werden er verdachte pakketjes aangetroffen die door de Explosieve Opruimingsdienst werden vernietigd. Ook zijn er verschillende appartementen doorgezocht, op zoek naar verdachten. Die zoektocht heeft tot nu toe tot niets geleid.

Update 19.30

Inmiddels is duidelijk dat de ontplofte bommen bestonden uit explosieven in snelkookpannen, die in zwarte sporttassen waren verstopt. De pannen bevatten metaalscherven, spijkers en stalen kogels om zo veel mogelijk letsel te veroorzaken. Dat meldt onder meer NRC.

Update 23.00
De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Janet Napolitano, heeft verklaard dat er geen aanwijzing is dat de bomaanslagen in Boston onderdeel waren van een grote samenzwering. Desalniettemin blijven de veiligheidsmaatregelen op belangrijke transportknooppunten ‘uit overvloed aan voorzichtigheid nog wel van kracht’. Hiermee lijkt de minister aan te geven dat de onderzoekers niet denken dat er sprake is van een grote terroristische samenzwering.

Geef een reactie

Laatste reacties (162)