232

Bomaanslag verandert Oslo in oorlogsplek

Update: Dader aanslag is een Noor en heeft geen banden met internationale terroristische organisaties ... Niet ontplofte explosieven ontdekt ... Noorse premier en koningin naar geheime plek overgebracht

In de Noorse hoofdstad Oslo heeft een zware aanslag plaatsgevonden in het politieke hart van de stad. In de stad zouden één of meerdere bommen zijn afgegaan. Tot nu toe zijn zeven doden gemeld. De Noorse premier Stoltenberg die gewond raakte bij de aanslag is net als de koningin naar een geheime plek overgebracht. Ook vond een schietincident plaats tijdens een jongerenkamp van de Arbeiderspartij. Daarbij kwamen vijf mensen op.


De Noorse verslaggeefster Kristina Overn vertelt in Eén Vandaag dat het hart van de stad is veranderd in een oorlogsplek. Het is nog niet precies duidelijk wie er achter de aanslagen zit en hoeveel slachtoffers er zijn. Geschat wordt dat er zo’n 20 tot 30 doden zijn. Het mobiele netwerk ligt plat. Volgens de journaliste zijn de Noren in Oslo erg geschrokken, maar de paniek valt mee. 

NOS schrijft:

Door de klap werden de meeste ramen uit het gebouw van zeventien verdiepingen geblazen. Na de explosie is brand ontstaan en de schade is groot. Overal in de straat zijn ramen uit de gebouwen geblazen. Op amateurbeelden is te zien hoe de straat is bezaaid met brokstukken. Ook is er op sommige plekken rook te zien.

Update 17.15

De bomaanslag zou gericht zijn op het ministerie van olie. In dat gebouw is er brand uitgebroken, meldt de Volkskrant. Volgens de Arabische nieuwszender Al Jazeera zouden Noorse officieren van justitie een aanklacht van terrorisme hebben ingediend tegen Mullah Krekar, de oprichter van de Koerdische Islamitische groep Ansar al-Islam.

NOS schrijft over mogelijke redenen voor de bomaanslag:

Experts in Oslo vermoeden dat radicale moslims achter de aanslag zitten. Een Iraakse geestelijke die met uitwijzing uit Noorwegen wordt bedreigd, heeft politici met de dood bedreigd. Ook wordt herinnerd aan terreurdreigementen door al-Qaida na Osama bin Ladens dood.

Update 18.30

Volgens Bibi van Ginkel, terrorisme expert bij instituut Clingendael is het duidelijk dat de terroristen het hart van de regering wilden treffen. Noorwegen is één van de weinige NAVO-partners die deelnemen aan de bombardementen in Libië. Ook is het Scandinavische land actief in Afghanistan. 

Meer beelden bij de Noorse tv-zender NRK.

Update 19.30

Ook zou er een schietpartij zijn geweest op een bijeenkomst van de jongerenafdeling van de Noorse Arbeiderspartij, de partij van premier Stoltenberg en een zusterpartij van de PvdA. Of er een verband is met de bomaanslag is nog niet bekend. Volgens de NOS zou een man in politieuniform daar het vuur hebben geopend op de bijeenkomst. Veel mensen zouden geraakt zijn. Stoltenberg zou spreken op het jongerenkamp, maar was nog niet aanwezig toen de schietpartij plaatsvond.

Update 20.30

Het leger versterkt inmiddels de politie die nog altijd de leiding heeft over de veiligheidsoperatie. Op de internationale luchthaven worden extra strenge controles gehouden. Bij ziekenhuizen wordt extra gecontroleerd en ook staan extra agenten opgesteld bij het hoofdkwartier van de politie in Oslo.

Update 22.15

Bij de schietpartij op het eilandje Utoya waar de jongerenpartij van van de Arbeiderspartij op kamp was, zijn in totaal nu negen doden gemeld. De dader is een Noor, zo maakte de Noorse minister van Justitie vrijdagavond bekend. De man is aangehouden door de politie. De Noorse autoriteiten menen dat er een link is tussen de schietpartij en de explosie die in het hart van het regeringscentrum plaatsvond. Op het Noorse vakantie eiland zijn niet ontplofte explosieven ontdekt.
NOS: Zeker één dode bij explosie Oslo

Geef een reactie

Laatste reacties (232)