136

Bomaanslagen in metro Moskou

[Video] Meerdere explosies zorgen voor mogelijk 40 doden

In de metro in de Russische hoofdstad Moskou zijn vanochtend zeker 37 doden gevallen bij twee explosies. Er zijn tientallen gewonden.


Door redactie Joop

Op het station Loebjanka in het centrum van Moskou vielen 25 doden in een trein en elf op het perron. De bom ging af op het drukste moment van de spits. Bij het station Park Koeltoeri ontplofte ruim een half uur later een tweede bom. Daar zouden 12 doden zijn gevallen. Aanvankelijk was er sprake van een derde aanslag maar dat bleek een loze melding. Boven een van de stations is het hoofdkwartier van de Russische veiligheidsdienst FSB gevestigd.

De Engelstalige Russische zender Russia Today (bekijk de live stream) meldt dat autoriteiten het mobiele telefoonverkeer blokkeren omdat met telefoons bommen op afstand tot ontploffing gebracht kunnen worden.

Kysia Hekster, correspondent van de NOS in Moskou, bericht dat het volgens de burgemeester van Moskou om vrouwelijke zelfmoordterroristen zou gaan. Of dat echt zo is, is onduidelijk. Eerder werden soortgelijke aanslagen gepleegd door zogeheten Tsjetsjeense weduwen. 

In februari 2004 vond er ook een bomaanslag op de metro in Moskou, met 7 miljoen passagiers per dag een van de de drukste ter wereld, plaats. Daar kwamen 39 mensen bij om.

RTL-correspondent Remco Reiding en freelance journalist Olaf Koens twitteren live vanuit Moskou. Koens meldt onder meer:

Russen blijven kalm. De metro werkt nog gewoon, grotendeels, en zelfs het verkeer langs de metrostations is niet afgesloten. Uniek.

UPDATE 09:30 Foto’s uit Moskou

foto Andrey Fetiskin

Geef een reactie

Laatste reacties (136)