Laatste update 22:39
32

Bond voor Belastingbetalers: ‘Niet Snel moet weg, maar de rotzooi’

Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) moet niet aftreden maar optreden, zegt Jurgen de Vries, voorzitter van de Bond voor Belastingbetalers. De bewindspersoon moet een ‘gedelegeerd bestuurder benoemen’ om de Belastingdienst te zuiveren en weer dienstbaar te maken aan de burgers, meent De Vries.

Aanstaande woensdag debatteert de Tweede Kamer over de kindertoeslagaffaire. De roep om het aftreden van de staatssecretaris klinkt steeds luider, maar De Vries vraagt zich af of dat wel zin heeft. “Dan verlies je weer een jaar of meer, daar hebben de gedupeerde ouders niets aan. Snel kan beter een gedelegeerd bestuurder benoemen. Iemand die verregaande bevoegdheden krijgt en zorgt dat de rotzooi wordt opgeruimd”, zegt De Vries in de podcast Betrouwbare Bronnen.

Toen in de jaren ’80 de studiefinanciering vastliep in bureaucratie, benoemde toenmalig minister Wim Deetman topambtenaar Roel in ’t Veld als gedelegeerd bestuurder. Hij kreeg het systeem weer op orde, onder meer door de OV-studentenkaart in te voeren. De zaak is vergelijkbaar omdat er veel mensen bij betrokken waren, in snel wisselende omstandigheden: studenten verhuizen vaak en hebben wisselende inkomsten. “Mijn advies is dus: geef de staatssecretaris het mandaat om zo’n gedelegeerd bestuurder te benoemen en schoon schip te maken”, zegt de Vries.

Volgens de Bond voor Belastingbetalers laat de kindertoeslagaffaire zien dat belastingplichtigen in Nederland weinig rechten hebben en vaak weerloos staan tegen de overheid. “In de VS heb je de ‘taxpayer advocate’. Die heeft de plicht om burgers in de knel daadwerkelijk rechtshulp te bieden. Dat zou je in Nederland ook moeten hebben. Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker zou dit moeten regelen.” In Nederland wordt bijna net zo vaak tegen de Belastingdienst geprocedeerd als in de hele Verenigde Staten bij elkaar, zegt De Vries. “Het systeem is hier zó slecht ingericht, dat mensen geen andere weg meer zien dan te gaan procederen.”

In Betrouwbare Bronnen vertellen onderzoeksjournalisten Jan Kleinnijenhuis (Trouw) en Pieter Klein (RTL Nieuws) hoe ze de kindertoeslagaffaire aan het licht brachten. “Poeier ze zoveel mogelijk af”, was de instructie voor de Belastingdienst die Klein en Kleinnijenhuis ruim een jaar geleden in handen kreeg. Alles was er op gericht gedupeerden geen gelijk te laten krijgen. Voor de rechtbank bleek de dienst allerlei stukken achter te houden. “Die mensen hebben jarenlang moeten procederen. Ze zijn gewoon verneukt door de Belastingdienst. Ook als het gaat om bewijsmateriaal, tot aan de Raad van State toe”, zegt Klein. “De Staat loog in procedures tegen burgers. Veel gekker kun je het niet hebben.”

foto: Ministerie van Financiën / Henriette Guest

Geef een reactie

Laatste reacties (32)