6

Bonden en werkgevers: AOW-wet werkt niet

Tweede Kamer houdt hoorzitting over de AOW-plannen. Bonden en werkgevers vooral niet blij met kabinetsplan zware beroepen

FNV-voorzitter Agnes Jongerius heeft woensdag tijdens de hoorzitting van de Tweede Kamer over de AOW-leeftijd nog eens haar bezwaren geuit tegen de kabinetsplannen om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar. De overheid legt daarmee de rekening van de crisis bij de burgers, terwijl het bedrijfsleven wordt ontzien, zei zij.
Jongerius, maar ook werkgeversvoormannen Bernard Wientjes en Loek Hermans hadden grote kritiek op de regelingen die het kabinet voorstelt om mensen met zware beroepen te ontzien. Dit meldt BNR woensdag.

Het kabinet wil onder meer dat werkgevers iemand met een zwaar beroep na dertig jaar ander, lichter werk geven.

“Dat voorstel moet van tafel”, aldus Wientjes. “Daar moeten we iets anders voor verzinnen, maar hoe is ontzettend lastig.”

Acties tijdens hoorzitting

Een paar honderd FNV-leden demonstreerden woensdagochtend op het Plein in Den Haag tegen de plannen van het kabinet om de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar. Onder hen enkele tientallen brandweerlieden die even voor enige onrust zorgden door in vol tenue het gebouw van de Tweede Kamer binnen te gaan. Na enige aandrang van de beveiliging verlieten zij het gebouw.

De Tweede Kamer houdt woensdag een hoorzitting over de AOW-plannen. De Kamerleden hebben vertegenwoordigers van onder meer vakbeweging, werkgeversorganisaties en pensioensector uitgenodigd hun mening te geven.

De vakbonden hebben grote bezwaren tegen de plannen en willen vooral dat mensen met zware beroepen ook straks nog op hun 65e kunnen stoppen met werken met behoud van een volledige AOW-uitkering.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)