87

Bondskanselier Oostenrijk: EU moet Turkse campagne verbieden

De Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern wil dat het voor Turkse politici in heel de Europese Unie wordt verboden om campagne te voeren. Dat moet verhinderen worden dat landen die maatregelen nemen tegen dergelijke campagnes, zoals Nederland, individueel de dupe worden van Turkse sancties of tegenacties.

Diverse Turkse politici zijn naar Europa gereisd, of dat van plan, om stemmen te winnen onder de Turkse diaspora voor een grondwetswijziging die president Erdogan wil doorvoeren. Die wijziging zou Erdogan als president meer macht geven en de positie van het parlement verzwakken. Ook kan hij dan veel langer aanblijven dan nu wettelijk is toegestaan. De sociaal-democraat Kern noemt de wijziging in een interview met Die Welt  “in strijd met de waarden van de Europese Unie”.

Kern wil ook dat de onderhandelingen over toelating van Turkije tot de Unie per direct gestopt worden. Ook de 4,5 miljard hulp die het land tegen 2020 zal ontvangen moet ingetrokken worden, dan wel ingezet als drukmiddel.

Bij Buitenhof stelde vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) dat een geplande campagnebijeenkomst van Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu in Rotterdam waarschijnlijk verboden gaat worden door burgemeester Aboutaleb met een beroep op handhaving van de openbare orde. Dat kan leiden tot een diplomatieke rel met Turkije maar volgens de sociaaldemocraat Asscher is de kwestie dat waard.

cc-foto: SPÖ

 

 

Geef een reactie

Laatste reacties (87)