90

Bonis uit Kamer om Israëlstandpunt PvdA

Kamerlid Bonis pleitte bij partijgenoot en minister van Buitenlandse Zaken Timmermans voor druk op Israël ... Een Ander Joods Geluid valt haar bij met open brief aan de minister

Tweede Kamerlid Désirée Bonis (PvdA) heeft per direct haar lidmaatschap van de Kamer neergelegd. Dat maakte de partij donderdag bekend. De buitenlandwoordvoerder botste regelmatig met minister van Buitenlandse Zaken Timmermans, ook PvdA, met name over de opstelling tegenover Israël.

De PvdA-fractie zei donderdag het te betreuren dat haar buitenlandwoordvoerder tot dit besluit is gekomen. Dat meldt onder andere het dagblad BN De Stem. Bonis zelf zei in een verklaring:

De overstap van de diplomatie naar de Tweede Kamer heeft mij niet gebracht wat ik ervan had verwacht. Maar ik ben en blijf een sociaaldemocraat en zal me graag voor de PvdA blijven inzetten”

Bonis had over de recente ontwikkelingen in het Midden-Oosten een uitgesproken mening, schrijft BN De Stem. In een Kamerdebat woensdag pleitte het Kamerlid er nog voor om de druk op Israël op te voeren omdat het land zijn internationale verplichtingen niet nakomt. “Israël is alleen gevoelig voor druk”, zei ze.
Haar standpunten kwamen niet altijd overeen met die van partijgenoot en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. Toen ze vorig jaar november pleitte voor erkenning en hulp aan de toen net verenigde oppositie in Syrië, kreeg ze nul op het rekest. Ook was Bonis teleurgesteld door het besluit van het kabinet om de opwaardering van de Palestijnse status bij de VN niet te steunen.

Timmermans brengt de komende dagen een bezoek aan Israël. De organisatie Een Ander Joods Geluid, SIVMO (Steuncomité Israëlische Vredes- en Mensenrechtenorganisaties) en gate48 – Platform voor Kritische Israëli’s in Nederland roepen de minister in een open brief op om Israël een spiegel voor te houden bij dit bezoek.

BN De Stem: Désirée Bonis stapt uit Kamer

Foto-cc: PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (90)