27

‘Bonusbeleid staatsbedrijven ook op 20 procent grens’

Minister wil bonusbeleid financiële sector en de (gedeeltelijke) staatsbedrijven op één lijn brengen

Bedrijven waarvan de staat (mede)- aandeelhouder is mogen maximaal 20 procent van het vaste salaris als bonus uitkeren vindt minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën). Hij wil dat voor deze ‘staatsbedrijven’ hetzelfde bonusbeleid gaat gelden als voor de financiële sector.

Het bonusbeleid betekent dat ook staatsdeelnemingen als de NS, Gasunie, Tennet en Holland Casino hun bonusbeleid moeten aanpassen.

De Tweede Kamer wilde echter nog verder gaan dan Dijsselbloem. Onlangs werd een motie aangenomen waarin voor een maximum van 10 procent werd gepleit. De minister wil de mogelijkheid openhouden ‘ad hoc’ verschillende maximale bonussen te kunnen instellen. Voor bonussen van (gedeeltelijke) staatsbedrijven en de financiële sector blijft wel de grens op 20 procent staan.

Dijsselbloem wil verder niet aan de salarissen bij dergelijke bedrijven aan te passen aan de balkenendenorm.

Dit gaat om bedrijven die als bedrijf moeten worden gerund, die te maken hebben met concurrentie in meer of mindere mate.”

Wel wil Dijsselbloem ingaan op het verzoek van de Kamer en De Nederlandsche Bank (DNB) om inkomens van financiële instellingen boven de één miljoen euro openbaar te maken. Dat overzicht ligt inmiddels al klaar bij DNB, maar wil de gegevens pas openbaar maken als de Europese Banken Autoriteit een onderzoek naar beloningen in de Europese financiële sector heeft afgerond.

Trouw: Dijsselbloem wil bonussen staatsdeelnemingen begrenzen

cc-foto: EU Council Eurozone

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)