Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Beloningsexperts: bonussen werken averechts

  •  
29-01-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
fatcat
Bonussen, vaak verkocht als bittere noodzaak in het bedrijfsleven, doen niet wat ze moet doen. Sterker nog, volgens beloningsadviseurs Camiel Selker en Hein Haenen werken ze zelfs ‘ gedragsverstorend ‘, omdat topmensen zich meer focussen op het halen van de targets die hun bonussen veiligstellen, dan op het algemene bedrijfsbelang.
Een variabele beloning van drie tot vier maandsalarissen (in plaats van de huidige twee jaarsalarissen) gekoppeld aan heldere doelstellingen zou beter werken volgens de experts, die daarmee tegemoetkomen aan kritiek van onder meer pensioenfondsen en verzekeraars. Daarnaast zou de beloning van de top weer aan de ontwikkelingen op de werkvloer gekoppeld moeten zijn. Waar commissarissen en beloningsadviseurs nu naar een internationale groep vergelijkbare bedrijven kijken voor passende beloning, zou die beter in verhouding tot de salarissen binnen het bedrijf bepaald kunnen worden. Het huidige beloningsmodel heeft namelijk een opdrijvend effect, met als gevolg dat topmensen zichzelf steeds hogere bonussen gaan uitkeren, die niet meer te verantwoorden zijn aan de rest van het bedrijf.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.