21

Bonusverbod nu ook voor bankiers

Banken die overheidssteun krijgen mochten eerder alleen hun bestuurders geen bonus uitkeren

Niet alleen bankbestuurders, maar ook andere bankiers mogen geen bonussen meer ontvangen als hun bank overheidssteun heeft gekregen. De Tweede Kamer nam daarover donderdagmiddag het voorstel van SP-Kamerlid Ewout Irrgang aan.

Wanneer je met geld van de burgers een bank steunt, omdat de bank te belangrijk is om failliet te gaan, is dat geld niet bedoeld om de bank te laten doorgaan met het uitdelen van bonussen. Met dit voorstel kan dat nu worden afgedwongen als er nieuwe bankensteun noodzakelijk is”, zegt Irrgang in een persbericht de website van de SP.

Het kabinet wil de nieuwe aangenomen regel zelfs met terugwerkende kracht gaan toepassen als nu blijkt dat een bank overheidssteun nodig heeft. Irrgang verwacht dat minister Jan Kees de Jager (Financiën) de regel meeneemt in de wet die momenteel wordt aangepast. Hij is blij dat De Jager de knoop heeft doorgehakt.

Dit is een stap in de goede richting, maar excessieve bonussen komen niet alleen voor bij bankbestuurders. Ook bankiers die niet in de bestuurskamer zitten, krijgen regelmatig een bonus. Zo zegt de aangekondigde wet niks over bonussen voor handelaren bij de bank. Als we iets geleerd zouden moeten hebben uit de crisis, is het dat handelaren, gemotiveerd door bonussen, gigantische risico’s hebben genomen.

cc-foto: Liquidnight

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (21)