Laatste update 10:35
23

Boom voor slachtoffer neonazi’s omgezaagd

Een boom in Zwickau die vorige maand was geplant ter nagedachtenis aan het Duitse neonazi-slachtoffer Enver Şimşek, is omgezaagd. Şimşek geldt als het eerste slachtoffer van extreemrechtse terreurgroep de Nationalsozialistischer Untergrund (NSU). De burgemeester van Zwickau, Pia Findeiß, veroordeelt de vernieling van de boom.

Het afzagen van de boom getuigt van intolerantie, een gebrek aan begrip van de democratie en minachting voor slachtoffers van terreur en hun familieleden. Het laat ook zien dat sommigen helaas niet begrepen hebben welke onmenselijke acties de terroristen van de NSU hebben begaan.

De NSU pleegde tussen 2000 en 2007 tien moorden. Acht van de tien slachtoffers hadden een Turkse achtergrond; in de meeste gevallen ging het om kleine zelfstandigen. Daarnaast vermoordden de NSU-leden ook een politieagente en een winkeleigenaar met een Griekse achtergrond.

De bloemenhandelaar Şimşek werd op 9 september 2000 vermoord in Neurenberg. Er worden in Zwickau bomen geplant voor alle tien de slachtoffers van de NSU. De leden van de NSU, Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt en Beate Zschäpe, woonden jarenlang in de plaats.

Cc-foto: Alper Çuğun

Geef een reactie

Laatste reacties (23)