Laatste update 19:07
18

Boosheid om Britse bankbiljetten vol vervuilende palmolie

Nadat meer dan 130.000 mensen een petitie tekenden tegen het gebruik van dierlijk vet in Britse bankbiljetten, is de Bank Of England op zoek gegaan naar een alternatief. De oplossing waar de BOE mee komt, leidt echter tot nog meer verontwaardiging. BOE stelt namelijk doodleuk voor om dan maar palmolie te gebruiken als grondstof voor de bankbiljetten.

Palmolie is een omstreden grondstof, aangezien de grote vraag naar de productie ervan leidt tot de grootschalige vernietiging van tropische regenwouden. Diverse inheemse bevolkingsgroepen en diersoorten zoals de Sumatraanse tijger en de orang-oetang worden door de productie van palmolie uit hun leefgebied verdreven. Daarnaast leidt de vernietiging van het tropisch regenwoud tot vervuiling en heeft het een negatief effect op klimaatverandering. Diverse palmolieplantages worden in verband gebracht met kinderarbeid.

De BOE is echter van mening dat er geen alternatief voor palmolie is voor de productie van de nieuwe bankbiljetten. Mike Carney, president van de BOE, wil op zoek gaan naar zo duurzaam mogelijk geproduceerde palmolie. Maar aangezien de palmolie-industrie erg onbetrouwbaar is op het gebied van duurzaamheid of afspraken over pesticiden, kinderarbeid of de kap van regenwoud, is het de vraag of er überhaupt zoiets bestaat als duurzame palmolie.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)