9

Bootvluchtelingen, wie kijkt er nog naar ze om?

Italiaanse autoriteiten vrezen nieuwe toevloed Afrikaanse vluchtelingen op Lampedusa

Ze worden begluurd en geobserveerd vanaf een afstand, maar intussen kijkt niemand echt naar ze om. Het gaat behoorlijk wat mis met de hulp aan vluchtelingen die in gammele bootjes de overtocht van het Afrikaanse vaste land naar Europa wagen. Dat constateert GroenLinks senator Tineke Strik. Zij doet onderzoek naar de oorzaken van de dood van bootvluchtelingen voor de Raad van Europa. Haar conclusie: Niemand neemt verantwoordelijkheid voor de coördinatie van de hulp. De bootvluchteling is geen mens meer, maar lijkt meer een speelbal van internationale machten.

Woensdagnacht kwam er weer een boot met vluchtelingen aan op het Italiaanse eiland Lampedusa. Dit keer ging het om 38 Tunesische vluchtelingen. Vorig jaar arriveerden 48.000 Tunesiërs en immigranten uit Sub-Saharisch Afrika in Italië, de meesten kwamen terecht op Lampedusa. Italië kon de toestroom toen al niet aan en vroeg hulp van Europa.

De Italiaanse autoriteiten vrezen nu weer een nieuwe toevloed aan vluchtelingen omdat de weersomstandigheden gunstiger worden. Strik presenteert vanmiddag haar conclusies aan de Raad van Europa die een zorgelijk scenario schetsen. Als de situatie net als vorig jaar escaleert, heeft Italië de zaak niet in de hand.

Strik geeft een voorbeeld van een boot met 72 Afrikaanse vluchtelingen die vorig jaar voor de kust van Libië in de problemen kwam. Italië had de boot waar geen water en voedsel aanwezig was gespot. Een militaire helikopter dropte er water en biscuitjes, maar keek verder niet meer naar de vluchtelingen om omdat ze in Libische wateren voerden. Tien dagen later was het overgrote deel van de mensen aan boord overleden. Maar 9 hebben de tocht overleefd. Omliggende militaire schepen zouden de vluchtelingen na de noodhulp hebben gespot met verrekijkers, maar zij ondernamen geen actie. Zij zijn volgens de NAVO verplicht om te helpen, maar er werd destijds niet ingegrepen.
De Morgen: Boot met Tunesische vluchtelingen aangekomen op Lampedusa

cc-foto: AntonioAmendola
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)