7

Boris Johnson doet alsof hij zijn eigen Brexit-deal niet snapt

Tijdens een bezoek aan een chipsfabriek in Noord-Ierland verklaarde Boris Johnson dat de gevolgen van zijn Brexit-deal voor Noord-Ierland compleet verkeerd begrepen worden. De Britse premier bezwoer zijn gehoor dat er geen controles zullen komen op goederen die tussen Noord-Ierland en Groot-Brittannië worden verscheept.

In werkelijkheid heeft Johnson in zijn Brexit-akkoord met de EU wel degelijk afspraken gemaakt voor controles tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk. De douanegrens in de Ierse Zee is een voorwaarde om de Iers-Noord-Ierse grens open te houden. Het ontbreken van controles in de Ierse Zee zou de door Johnson zo vurig gewenste handelsakkoorden bovendien volstrekt onmogelijk maken.

Deskundigen concluderen dat Johnson zijn eigen deal niet heeft begrepen. Wie wat cynischer is, zou ook kunnen denken dat de Britse premier zijn kiezers graag naar de mond praat en het daarbij geen probleem vindt om de waarheid geweld aan te doen. De uitleg die Johnson aan zijn Brexit-deal geeft, doet hoe dan ook sterk denken aan de variant die hij ooit bedacht op een bekend Engels gezegde: “My policy on cake is pro having it and pro eating it.”

Geef een reactie

Laatste reacties (7)