52

Boris Johnson haalt fel uit naar ‘rampzalige’ Merkel

De Griekse democratie is op de brandstapel beland, meent populaire Conservative en roept op tot opstand

Boris Johnson, burgemeester van Londen, gedroomd opvolger van premier Cameron en met stip een van de amusantste conservatieven op het Oostelijk Halfrond, heeft hard uitgehaald naar bondskanselier Angela Merkel.

Via Twitter kreeg de burgemeester annex columnist annex tv-presentator de vraag voorgelegd: Hoe kijkt u aan tegen de Duitse pogingen om Lissabon en Maastricht te verwoesten door Griekenland uit de eurozone te duwen? 

Johnson antwoordde: 

Het is een ramp en het is de hoogste tijd dat we de verbranding van de Griekse democratie veroordelen.

Terwijl in Nederland de conservatieven van de VVD er compleet het zwijgen toe doen en de sociaal-democraten de maatregelen toejuichen, spreekt Johnson zich fel uit tegen de anti-democratische wind van Merkel en haar regering. De maatregelen waar Duitsland, met hulp van Rutte en andere conservatieve Europese leiders, de Grieken toe dwong werden op sociale media onthaald op de hashtag #ThisIsACoup. Oftewel, dit is een staatsgreep. Extra pijnlijk omdat Griekenland lang gebukt is gegaan onder de gevolgen van een militaire staatsgreep en het lidmaatschap van de Unie een herhaling daarvan nu juist moest voorkomen.

In zijn column in de Daily Telegraph noemde Johnson de Duitse eisen eerder een vorm van ‘proskynese’, het Griekse woord voor het zich nederig op de grond laten vallen en de voeten kussen van de hoogste gezaghebber. Hij spreekt schande van de eis dat Griekenland zijn staatsbezittingen onder Duits toezicht moet verkopen. “Ze zijn misschien bezoedeld, ze zijn misschien verschuldigd maar het ze behoren wel toe aan het Griekse volk.” Hij wil dat er een Griekse en liefst Europese opstand komt: “Nu is het tijd om de geest van Marathon opnieuw te ontdekken, om te vechten voor de dingen die Griekenland groot hebben gemaakt.”

Geef een reactie

Laatste reacties (52)