Laatste update 11:30
25

Boris Johnson werkt in Iran opgepakte hulpverlener verder in de nesten

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft met domme, onjuiste uitspraken het lot van de in Iran gevanggenomen hulpverlener Nazanin Zaghari-Ratcliffe nog wat onzekerder gemaakt. De Iraans-Britse hulpverlener wordt er door Iran van beschuldigd de Iraanse geestelijke orde omver te willen werpen en zit daarvoor een celstraf van vijf jaar uit. Boris Johnson zei vervolgens dat de hulpverlener in Iran was ‘om journalisten op te leiden’. Dat leverde haar een extra aanklacht wegens verspreiden van propaganda op.

De 38-jarige Zaghari-Ratcliffe werd vorig jaar op het vliegveld van Teheran aangehouden nadat zij na een familiebezoek terug naar Engeland wilde. De hulpverlener heeft altijd gezegd dat ze uitsluitend in het land was vanwege familie, maar desondanks dacht Boris Johnson dat het een goed idee was om zijn eigen verhaal te vertellen. De stichting waarvoor Zaghari-Ratcliffe noemt de uitspraken van Johnson volkomen onzin: ‘Ze is geen journalist en heeft ook nooit in haar leven journalisten getraind.’

Na de uitspraak van Johnson werd Zaghari-Ratcliffe direct opnieuw voor de rechter gebracht. Behalve ‘omverwerpen van de geestelijke orde’ wordt haar nu ook ‘verspreiden van propaganda tegen het regime’ ten laste gelegd. Op dit moment zit zij een gevangenisstraf van vijf jaar uit, dat kan nu worden verdubbeld. Johnson zelf heeft gezegd zijn fout bij zijn Iraanse collega recht te zetten. De Britse overheid laat via minister van Handel Liam Fox weten dat het ‘onacceptabel’ is dat Iran een Brits staatsburger vasthoudt. Groot-Brittannië eist onmiddellijke vrijlating. Boris Johnson valt volgens Fox niets te verwijten. Volgens hem is Johnson iemand ‘die fantastische speeches geeft, maar daarbij soms wat details verkeerd heeft’.

Bron: NOS / cc-foto: BackBoris2012

Geef een reactie

Laatste reacties (25)