Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boris Johnson lijdt nieuwe nederlaag: parlement verwerpt voorstel

  •  
22-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
uk
Update 08:30
Jonathan Freedland legt in The Guardian uit waarom – in tegenstelling tot wat rechtse media beweren – het niet zo is dat het Brexit-akkoord steun kreeg van het parlement. De eerste stemming die een meerderheid haalde ging over de vraag of het akkoord wel of niet in behandeling genomen moest worden. Het was zijn voorganger May inderdaad niet gelukt die eerste hobbel te passeren maar dat wil niet zeggen dat er dit keer sprake was van meer steun. Sommige van de Labour-parlementariërs die vóór stemden bijvoorbeeld deden dat alleen maar zodat ze vervolgens tegen het akkoord zouden kunnen stemmen.
Vervolgens is het strakke tijdschema dat Johnson voorstelde en waarbij het aantal dagen dat het parlement over het akkoord kon debatteren was beperkt tot drie, afgeschoten. Daardoor is het de vraag of het akkoord nog wel behandeld gaat worden of dat Johnson toch liever eerste verkiezingen wil uitschrijven.
EU-president Donald Tusk is van mening dat de Britten opnieuw uitstel van de Brexit moeten krijgen. Frankrijk is daar nog steeds erg zuinig mee en wil hooguit een paar dagen respijt schenken aan de kibbelende Britten.
Eerder: Het Britse parlement heeft het tijdschema voor de Brexit van premier Johnson verworpen met 308 stemmen voor, 322 tegen. De premier heeft eerder gezegd dat hij nieuwe verkiezingen zou uitschrijven als dat gebeurde. Hij heeft nu gezegd opnieuw met Brussel te overleggen. Labour-leider Jeremy Corbyn heeft Johnson uitgenodigd te overleggen.
Na de stemming heeft de premier de vergaderzaal verlaten.
"Het Lagerhuis vond de extreem korte tijd die ze van de regering kreeg voor ratificatie van de wet onacceptabel. De oppositie was woedend: normaliter duurt dat proces weken tot maanden, zij moesten binnen enkele dagen een beslissing nemen over de belangrijkste wet in decennia. Een meerderheid van de parlementariers wil dus meer tijd om de wet tot in detail te willen bestuderen en eventuele wetswijzigingen te ontwerpen."
Volgens voorzitter John Bercow is het wetsvoorstel nu zogeheten in limbo , wat zoiets wil zeggen als in een staat afwachtend op enige actie.
Het AD:
"eerder op de avond gaf het Lagerhuis wel met ruime meerderheid steun aan de brexitwetgeving die hij had voorgesteld, met 329 tegen 299 stemmen. Het was een symbolische beslissing, omdat de wet in de volgende fase nog ingrijpend kan worden aangepast en alsnog kan worden verworpen."
De Ierse premier is tevreden dat het parlement in eerste instantie heeft ingestemd met het akkoord en wil afwachten wat er nu gaat gebeuren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.