Laatste update 14:25
201

Boris Johnson nieuwe Britse premier

De 55-jarige Boris Johnson is met 92.000 stemmen, tweederde van het totaal, door leden van de Conservatieve partij tot nieuwe premier van Groot-Brittannië uitgeroepen nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk. De opkomst was 87 procent. Woensdag betrekt hij Downing Street 10 als opvolger van Theresa May.

De Volkskrant schrijft:

De grote vraag nu is of de classicus een pyrrusoverwinning heeft geboekt. Binnen zijn eigen partij bestaat er grote weerstand tegen de blonde politicus, met name vanwege diens bereidheid om de EU zonder akkoord te verlaten, hetgeen kan leiden tot grote economische en maatschappelijke schade. Hij heeft slechts een meerderheid van twee stemmen in het Lagerhuis. Die meerderheid kan halveren als de Conservatieven volgende week, zoals verwacht, een tussentijdse verkiezing in Wales verliezen.

NRC analyseert:

In Londen erft Johnson het bokkige en verdeelde Lagerhuis waar voorganger May meermalen op stuk liep. Kort samengevat: er is nergens een meerderheid voor. Niet voor een tweede referendum, niet voor nieuwe verkiezingen, niet voor een zachtere Brexit, niet voor het intrekken van het besluit te vertrekken. De enige optie die inmiddels wel meermalen door een meerderheid is afgewezen, is de ‘No Deal’: vertrekken uit de EU zonder akkoord. Juist die optie laat Johnson boven de markt hangen, naar eigen zeggen om zijn onderhandelingspositie met de EU zo sterk mogelijk te houden.

Geef een reactie

Laatste reacties (201)