Laatste update 16:53
76

Boris Johnson pakt mobiel af van journalist die foto ziek kind toont

De Britse premier Boris Johnson heeft tijdens een interview de mobiel afgepakt van journalist Joe Pike. De verslaggever confronteerde Johnson met de foto van een doodziek 4-jarig jongetje dat bij gebrek aan middelen urenlang op de vloer van de spoedafdeling in een ziekenhuis moest liggen. Het jongetje dat werd toegedekt met jassen had mogelijk longontsteking. Door aanhoudende bezuinigingsbeleid van de Conservatieven over de afgelopen tien jaar staat de gezondheidszorg het water aan de lippen.

Johnson weigerde eerst naar de foto van de schrijnende situatie te kijken toen Pike het beeld op zijn mobiel toonde. Daarna pakte de premier de telefoon af en stak die in zijn zak.

Johnson zei tegen de verslaggever dat hij nog geen tijd had gehad naar de foto te kijken maar dat hij er over gehoord had. “Ik zal het later bestuderen en nu een interview aan je geven.” Omdat de journalist bleef aandringen haalde hij de mobiel tevoorschijn en keek hij er alsnog naar. Hij bood daarop excuses aan aan de familie van de jongen voor het ondergane leed. Ook verontschuldigde hij zich voor het afpakken van de mobiel. Later op de dag weigerde hij weer in te gaan op de kwestie.

De foto en de reactie hebben een storm van publieke verontwaardiging losgemaakt. Labour-leider Jeremy Corbyn reageerde met de constatering dat Johnson “gewoon niets geeft” om het lot van een hulpbehoevend kind. Donderdag gaan de Britten naar de stembus. Volgens peilingen stevent Johnson af op een zege.

Geef een reactie

Laatste reacties (76)