12

Boris Johnson wil niet meedoen aan debat over klimaatcrisis

Boris Johnson zal volgende week verstek laten gaan tijdens een verkiezingsdebat van Channel 4 over de klimaatcrisis. De leiders van de andere politieke partijen hebben wel hun medewerking toegezegd. Channel 4 is daarom van plan een lege stoel neer te zetten voor de Britse premier, schrijft The Guardian.

Het zou niet de eerste keer zijn deze campagne dat tv-makers zich genoodzaakt zien om een lege stoel neer te zetten voor een kopstuk van de Conservatieven. Begin deze maand restte Kay Burley, presentatrice bij Sky News, geen andere oplossing nadat de voorzitter van de Conservatieven, James Cleverly, zijn afspraak niet nakwam.

In een brief hebben Labour-leider Jeremy Corbyn, Nicola Sturgeon (SNP), Jo Swinson (Liberal Democrats) en Jonathan Bartley and Siân Berry van de Groenen er bij Johnson op aangedrongen om toch deel te nemen aan het debat. “Het publiek kijkt naar ons, hun politici, voor leiderschap”, schrijven zij.

Wetenschappers hebben forse kritiek op het klimaatbeleid van de Conservatieven, dat volgens hen zwaar onvoldoende is. Vorige week kwam Johnson in Yorkshire onder vuur te liggen van bewoners die zijn getroffen door de overstromingen.

De Britse premier heeft milieuactivisten herhaaldelijk weggezet als ‘crusties’ (beschuitjes). Zijn vader, die het milieu al decennia een warm hart toedraagt en zich daarom in oktober aansloot bij Extinction Rebellion, beschouwt die term naar eigen zeggen als een geuzennaam. “Zoiets aardigs heb ik lange tijd niet over mezelf gehoord. Ik vraag me alleen af of ze goed smaken.”

Geef een reactie

Laatste reacties (12)