Laatste update 25 oktober 2019, 12:55
70

Brussel verleent uitstel maar stelt besluit uit

Update vrijdag 12:45

De Europese Unie is bereid het Verenigd Koninkrijk nog langer uitstel te geven bij het – al dan niet – verlaten van de unie. De ambassadeurs van de 27 andere lidstaten hebben echter geen beslissing genomen over de duur van het uitstel.

De Standaard:

In een extra top van de regeringsleiders dit weekend heeft niemand duidelijk zin. Afgesproken is dat het uitstel maandag of dinsdag opnieuw behandeld wordt door de EU-ambassadeurs. Maandag zou immers moeten duidelijk worden of Boris Johnson een tweedederdemeerderheid vindt om midden december vervroegde verkiezingen uit te schrijven in zijn land.

Donderdag:

Boris Johnson zal het Lagerhuis volgende week vragen om op 12 december verkiezingen te houden. Om verkiezingen uit te schrijven heeft hij de steun nodig van twee derde van het Lagerhuis. Of die steun er komt, is onzeker. De Lib Dems en Groenen zijn tegen verkiezingen en ook verscheidene Labour-parlementariërs zijn tegen. De Schotse nationalisten (SNP) maken bezwaar tegen de datum van 12 december.

“De stemming op dinsdag was de laatste kans om Brexit voor 31 oktober voor elkaar te krijgen en het parlement stemde, weer, voor vertraging”, motiveert de Britse premier zijn voorstel in een brief aan Labour-leider Jeremy Corbyn.

“Ik heb grote bedenkingen of deze gewoonte om de boel te vertragen zal veranderen. Menigeen vraagt zich af of dit parlement iets anders kan doen dan zaken voor zich uit schuiven, om dan in januari opnieuw om uitstel te vragen”, lamenteert Johnson.

Mochten de verkiezingen inderdaad plaatsvinden op 12 december, dan zal het huidige parlement op 6 november worden ontbonden. Voor het zover is wil Johnson nog de Brexit Withdrawal Agreement Bill door het Lagerhuis loodsen. De Britse premier, die het Lagerhuis eerder onder valse voorwendselen en in strijd met de wet wekenlang naar huis stuurde, wil daartoe ook “op vrijdagen en in de weekenden” en van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat vergaderen.

De Schotse premier Nicola Sturgeon ziet het alvast niet zitten om Johnsons Brexit-wet er voor de verkiezingen doorheen te jassen.

 

voorpagina cc-foto: kaysgeog

Geef een reactie

Laatste reacties (70)