Laatste update 16:55
15

Boris Johnson wordt mogelijk niet herkozen in zijn eigen district

De Conservatieven gaan, volgens de peilingen en andere voorspellingsmethodes, de Britse verkiezingen van 12 december naar het zich nu laat aanzien vrijwel zeker winnen. Maar anders ligt dat voor Boris Johnson zelf. In het Verenigd Koninkrijk zijn alle kabinetsleden ook verplicht parlementslid en het is niet zeker dat Johnson zijn eigen zetel gaat behouden, schrijft de New Statesman op basis van peilingen.

Johnson is verkiesbaar in het Londense district Uxbridge and South Ruislip maar een vooral door jonge vrouwen geleidde actiegroep genaamd FCK Boris is vast van plan dat te voorkomen.

Johnson heeft in zijn district een voorsprong van slechts 5000 stemmen, dat is de kleinste marge die een premier ooit had. Tegelijkertijd zijn er in het district 3000 jongeren die voor het eerst mogen stemmen bij een parlementsverkiezing en vaak niet blij zijn met de manier waarop Johnson hun toekomst te grabbel gooit om vooral oudere kiezers te plezieren. Ook wonen er veel studenten die studeren aan de befaamde Brunel University.

Dat wil niet zeggen dat het makkelijk wordt de premier zijn zetel te ontnemen. Zijn grootste concurrent is een Labour-kandidaat en daar zouden alle tegenstanders dan strategisch op moeten stemmen maar Labour heeft nog nooit een verkiezing in het district gewonnen.

Als het wel lukt om Johnson weg te stemmen dan is het voor het eerst in meer dan 100 jaar dat een premier niet herkozen wordt. En voor alles is een eerste keer.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)