Laatste update 21:58
67

Boris Johnson zwijgt na aantrekken racistische adviseur

De Britse premier Johnson heeft een adviseur aangetrokken die een aanhanger is van eugenetica, een zogenaamde wetenschap gericht op ‘rasverbetering’ die door de nazi’s omarmd werd. De 27-jarige Andrew Sabisky heeft daarnaast racistische opmerkingen verkondigd als dat zwarte Amerikanen een lager IQ hebben dan hun witte medeburgers en “intellectueel gehandicapt” zijn. Hij is ook een voorstander van verplichte anticonceptie voor de lagere maatschappelijke klassen. Dat laatste schreef hij in 2014 op de website van Dominic Cummings, de rechterhand van Johnson. Sabisky is bij Cummings aangesteld als adviseur voor ‘speciale projecten’.

Britse media willen weten of Johnson die ideeën onderschrijft maar de premier houdt zich schuil voor die vraag. “De visies van de premier zijn bekend en goed gedocumenteerd,” is het enige dat zijn woordvoerder kwijt wil.

De premier van Schotland, Nicola Sturgeon, twitterde dat geen enkele regering dergelijke nieuwskoppen dient te veroorzaken. Sturgeon meent dat Johnson leiderschap moet tonen in deze kwestie.

Een vooraanstaande geneticus heeft zich fel uitgesproken tegen de racistische beweringen. Volgens dr Adam Rutherford begrijpen Sabisky en Cummings niets van de wetenschap. “Dit proces is precies wat er gebeurde bij het ontstaan van racistische wetenschap en die van de eugenetica.”

De minister van Transport, Grant Shapps, nam wel duidelijk afstand van Sabisky (“dit zijn niet mijn visies, noch die van de regering”) maar de woordvoerder van Johnson verklaarde daarop dat de woorden van Shapps voor eigen rekening waren.

Sabisky heeft zich ook ronduit seksistisch uitgelaten – hij denkt bijvoorbeeld dat vrouwenbesnijdenis niet echt schadelijk is voor meisjes – als wel discriminerend ten opzichte van gehandicapten. Zo verklaarde hij dat vrouwensport hem meer doet denken aan de Paralympics dan aan mannensport. De extreemrechtse adviseur is aangesteld als gevolg de beslissing om in plaats van experts en vakmensen aan te trekken vooral te mikken op ‘buitenbeentjes en rare snuiters’ om nieuw beleid te maken. Labour eist dat Sabisky aan de kant wordt gezet.

Update:
De controversiële adviseur van Boris Johnson, Andrew Sabisky, heeft ontslag genomen nadat de Johnson werd beschuldigd van het goedkeuren van zijn ideeën over ras en eugenetica. In een tweet schrijft hij geen mensen willen teleurstellen, maar geen slachtoffer wenst te zijn van karaktermoord en zich daarom terugtrekt als adviseur.

Foto: No10

Geef een reactie

Laatste reacties (67)