Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Borssele meermaals ontsnapt aan ramp'

  •  
26-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
195 keer bekeken
  •  
ANP_Borssele_300_01.jpg
In de jaren tachtig zijn we 'meermalen door het oog van de naald gekropen'
In de Kerncentrale Borssele vonden de afgelopen 31 jaar maar liefst 372 storingen plaats die gemeld zijn bij de kernfysische Dienst. Dat is de overheidsinstantie die de veiligheid van de kernreactoren moet bewaken.
Dat meldt het radioprogramma Argos vanmiddag. In het programma reageert hoogleraar electriciteitsvoorziening Cees Andriesse onthutst:
Men is door het oog van de naald gekropen en gered door het toeval. Onder iets andere omstandigheden had er een ernstige situatie kunnen optreden. Dat is onacceptabel.
In 1986 vond een van de ernstigste incidenten plaats, toen een nieuwe transformator in gebruik werd genomen. De Volkskrant beschrijft wat er gebeurde:
Door een storing viel de elektrische voeding uit en door een menselijke fout kwam slechts één noodstroom-dieselaggregaat in werking. Geen van de drie noodkoelwaterpompen functioneerde, waardoor ook het noodstroom-dieselaggregaat zijn koelwatervoorziening verloor en uitviel. De kerncentrale werd gered door een elektrische verbinding met de naburige kolencentrale, die noodstroom kon leveren. 
In 1987 vond een ander ernstig incident plaats. De centrale wilde tijdelijk overschakelen op het electriciteitsnet, maar dat mislukte. Na zeven minuten viel een van de twee noodstroom aggregaten uit, gevolgd door de koelpompen, de noodkoelwaterpompen en de nevenkoelwaterpompen. Er waren ook drie dieselaangedreven pompen. Daarvan werkte er slechts één. Die voorkwam een meltdown.
Lees het hele verhaal op onjo.nl

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.