11

Borstvoeding niet beter dan flesvoeding

Studie onderzocht lange termijn gevolgen van borst- en flesvoeding bij kinderen uit hetzelfde gezin en vond geen verschil

Jonge moeders ervaren vaak grote druk om hun kinderen borstvoeding te geven van hun omgeving, zelfs als ze daar groot fysiek of praktisch ongemak door ervaren, maar nieuw onderzoek toont aan dat de voordelen van borstvoeding zwaar zijn overtrokken.

De vindingen van de nieuwe studie, die recent werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Social Science & Medicine, staan haaks op eerdere onderzoeksresultaten die stellen dat borstvoeding meer voordelen heeft voor de gezondheid van een kind. Zo zouden kinderen die de fles krijgen, meer kans hebben op een lager IQ, overgewicht, ADHD en astma. De uitkomsten van die onderzoeken werden echter zwaar beïnvloed door externe factoren, aldus assistent-professor sociologie Cynthia Colen van Ohio State University: 

Bij eerdere studies werd er onvoldoende rekening gehouden met omgevingsfactoren die de gezondheid van een kind kunnen beïnvloeden. Dat zijn bijvoorbeeld de leeftijd, het ras, het inkomen en het opleidingsniveau van de moeder. Het is namelijk zo dat rijke en hoger opgeleide moeders vaker borstvoeding geven, daarom hebben we voor dit onderzoek broers en zussen uit eenzelfde gezin gevolgd. De ene kreeg de borst, de andere flesvoeding. Door kinderen binnen dezelfde familie te vergelijken, konden externe factoren – zoals de sociale achtergrond van de moeder – uitgeschakeld worden.”

Voor het onderzoek werden 8.000 kinderen tot hun veertiende gemonitord. Nooit eerder keken onderzoekers naar de effecten van borst- en flessenvoeding op zo’n lange termijn. Colen: 

Ik wil zeker niet beweren dat borstvoeding geen voordelen heeft op korte termijn, maar we moeten ook verder kijken. Ik wil dat vrouwen die voor flesjes kiezen zich niet schuldig voelen. We moeten stoppen met moeders te pushen om voor borstvoeding te kiezen.”

Ook dr. Linde Goossens, verbonden aan de afdeling neonatologie in het UZ Gent en gespecialiseerd in voeding voor pasgeborenen pleit ervoor om jonge moeders vrij te laten in hun keuze: 

Het is mij al langer duidelijk dat de effecten van borstvoeding overdreven worden. Niet dat het slecht is: op korte termijn lopen baby’tjes die de borst krijgen minder infecties op. Maar dat is geen reden om moeders die om allerlei redenen de borst niet geven met een schuldgevoel op te zadelen. Er zijn talloze verenigingen die borstvoeding promoten. Dat wekt de indruk dat het verschil met flesjes echt wel zeer groot is. Maar dat klopt dus niet. Deze zeer degelijke studie toont aan dat de langetermijneffecten die altijd opgesomd worden, verwaarloosbaar zijn. Kinderen worden niet intelligenter of minder obees als ze de borst krijgen. Het is goed om kersverse moeders te wijzen op de verlaagde kans op infecties in het begin, maar het is nefast om vrouwen te pushen. Zeker nu die gevreesde effecten niet bewezen zijn.

cc-foto: dfb

Geef een reactie

Laatste reacties (11)