5

Bos blijft bij bezuinigingen ondanks voorspelde groei

CPB voorspelt economische groei. Minister van Financiƫn houdt vast aan bezuiniging vanaf 2011 en stimulering in 2010

Minister Wouter Bos van Financiën is blij met het herstel van de economie. Toch houdt hij vast aan het kabinetsplan om vanaf 2011 de overheidsuitgaven te saneren en bezuinigingen door te voeren. Volgend jaar wil hij de economie blijven stimuleren. De minister zei dit dinsdag in zijn wekelijkse gesprek met RTLZ.

Door redactie Joop

Het voorstel van oppositiepartij D66 om bezuinigingen niet langer uit te stellen, vindt Bos niet verstandig. Hij denkt dat te snel ingrijpen het economisch herstel zal schaden. Dit schrijft onder andere de Pers dinsdag.

Bos noemt het tekort in de staatskas wel een van de belangrijkste aandachtspunten en maakt zich zorgen over de werkloosheid. Die stijgt minder snel dan voorzien, maar is met 6,5 procent in 2010 nog altijd hoog. Het gaat om gemiddeld 510.000 mensen. “Dat is gewoon te veel”.

Bekijk hier de uitzending van RTLZ

Herstel
Het Centraal Plan Bureau presenteerde vandaag cijfers die voor volgend jaar een lichte groei voorspellen. De cijfers voor 2009 zijn iets bijgesteld, de krimp blijkt iets minder groot.
Vergeleken met september bieden we goed nieuws en vergeleken met juni helemaal’, zegt CPB-directeur Coen Teulings over de nieuwste cijfers.

In 2010 zou de economie al weer 1,5% groei kunnen vertonen. In september ging het CPB voor volgend jaar nog uit van een nul en in juni zelfs van een krimp met een half procent.

Het CPB is hiermee optimistischer dan de Nederlandsche Bank. Die maakte vorige week bekend voor volgend jaar een groei van 0,7% te voorzien. Volgens Teulings ontstaat dit verschil doordat het CPB de laatste, gunstige cijfers over de groei van de wereldhandel nog heeft kunnen meenemen in de verwachtingen. Dit schrijft het Financieele Dagblad dinsdag.

De voor Nederland relevante wereldhandel zou volgend jaar al weer met 7,5% kunnen groeien, na een krimp met 12,75% dit jaar. In september werd voor volgend jaar nog slechts 2,5% groei van de handel voorspeld.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)