103

Bos: CDA wilde ons monddood maken

PvdA-leider in Nova: rapport-Davids bevestigde al de CDA-trucs tegen mij

Het breekpunt voor Wouter Bos tijdens het fatale kabinetsoverleg was de eis van het CDA dat de PvdA-bewindslieden niet meer in het openbaar hun eigen mening over Uruzgan mochten geven. Dit zei de PvdA-leider zaterdagavond in Nova.


Door redactie Joop

Bos benadrukte in Nova dat hij niet bewust uit was op een breuk: dat had al eerder had gekund en dan was er ook geen crisisberaad van zestien uur nodig geweest. “Onze inzet is er steeds op gericht geweest om eruit te komen.”

Volgens Bos vroeg premier Balkenende het onmogelijke van de PvdA-ministers door te eisen dat die hun woorden over een langer verblijf in Uruzgan zouden inslikken. Dat was het breekpunt voor Bos in het kabinetsraad. Balkenende eiste feitelijk dat de PvdA in het openbaar zou verklaren dat alle opties voor Uruzgan open bleven. Bos weigerde dit, omdat voor de PvdA een langer verblijf in de Afghaanse provincie onbespreekbaar was.

Bos verklaarde verder dat hij na de reactie van premier Balkenende op het rapport-Davids serieus rekening was gaan houden met een val van het kabinet.

Ik ben een rasoptimist, maar toen het rapport-Davids verscheen dacht ik voor het eerst: dit gaat moeilijk worden.

Bos zei troost te putten uit het onderzoek van Davids waarin staat dat door het CDA verspreide verhalen over hem als draaikont niet kloppen.

Bekijk de hele uitzending bij Nova.

Geef een reactie

Laatste reacties (103)