23

Bos erkent rekenfout kabinetsformatie Balkenende IV

Het gat van 1 miljard moest opgevuld worden door de woningcorporaties … Uiteindelijk betaalde de schatkist de grootste prijs

Voormalig PvdA-minister Wouter Bos geeft toe dat er een rekenfout is gemaakt tijdens de kabinetsformatie van Balkenende IV. Daardoor had hij als kersverse minister van Financiën gelijk te kampen met een gat van 1 miljard. Dat gaf hij vandaag toe aan de parlementaire enquêtecommissie die de woningcorporaties onderzoekt.

Bos over de misrekening: “Het coalitieprogramma was doorgerekend zonder het met het ministerie van Financiën af te stemmen. Dat was volgens mijn ambtenaren niet eerder gebeurd”, citeert NRC. Het kabinet wilde destijds 750 miljoen euro heffen op het vermogen van de woningcorporaties, maar dat bleek juridisch niet mogelijk.

De rekenfout zette toenmalige minister Ella Vogelaar (PvdA) onder hevige druk. Zij werd vanwege het gat van 1 miljard op onderhandelingsmissie gestuurd met de woningcorporaties. Uiteindelijk werd ze door Bos uit haar functie ontheven. Ze zou haar ‘krediet’ hebben verspeelt vanwege ongelukkige mediaoptredens en een debat waarin ze Kamerleden schoffeerde.

Tegen de commissie zegt Bos nu dat hij destijds regelmatig moest bijspringen in de onderhandelingen omdat hij vond dat Vogelaar te veel op één lijn zat met de tegenpartij. Ook zei hij dat het ‘zou kunnen’ dat de ambtenaren op het ministerie zich te veel met de corporaties vereenzelvigden. Deze hadden een houding van ‘bemoei je er niet mee’, zei Bos. “In brieven werd gedreigd met sabotage van het regeringsbeleid.”

Om het tekort van 1 miljard op te lossen moest het kabinet uiteindelijk in de eigen buidel tasten. Het geld werd gehaald uit de algemene middelen en het heffen van vennootschapbelasting bij de woningcorporaties.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)