6

Bos: ‘Geen Nederlands geld voor Griekenland’

Minister van Financiën spreekt EU-president Van Rompuy tegen, die zegt dat Europese Unie wel gaan doneren voor Griekse malaise

Financiële steun in enigerlei vorm aan Griekenland is voor de Europese Unie als geheel of voor afzonderlijke lidstaten niet aan de orde. Minister Wouter Bos (Financiën) maakte dat donderdag duidelijk tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Hij benadrukte dat Griekenland zelf verantwoordelijk is voor het oplossen van zijn financiële problemen en eventueel extra maatregelen moet nemen, zo meldt onder meer Het Parool.

Dit staat in schril contrast met het eerdere nieuws vandaag dat EU-president Herman van Rompuy bekendmaakte dat de regeringsleiders van de Europese Unie hebben besloten Griekenland te steunen in de schuldencrisis die de stabiliteit van de euro bedreigt. “We hebben een overeenkomst”, stelde Van Rompuy nadat hij in Brussel had vergaderd met de Griekse premier Papandreou, de Franse president Sarkozy en de Duitse bondskanselier Merkel.

Van Rompuy gaf geen details. Dat zal hij aan het einde van de middag doen, na de informele top van de 27 regeringsleiders die vandaag in Brussel plaatsvindt.

De Tweede Kamer heeft zich fel gekant tegen Nederlandse steun aan de Grieken. Volgens PvdA, VVD, SP en PVV kan het niet zo zijn dat de belastingbetaler hier moet opdraaien voor de financiële problemen in een ander land.

Geef een reactie

Laatste reacties (6)