29

Bos: Ik heb geen fouten gemaakt

Bos steunt Wellink voor commissie-De Wit... Minister van Financiën en DNB-president halen uit naar oud-ABN Amro-topman Groenink

De parlementaire commissie die onderzoek doet naar de oorzaken van de kredietcrisis rondt donderdag de eerste ronde van openbare verhoren af. In twee blokken van twee uur worden achtereenvolgens president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) en minister Wouter Bos van Financiën gehoord.

Door redactie Joop

Bos heeft voor de commissie zijn steun uitgesproken voor de Nout Wellink en DNB. De minister zei dat hij absoluut niets te klagen heeft en “volledig vertrouwen” heeft in DNB en in president Wellink. “Ik heb buitengewoon goed met hem samengewerkt.” Tegelijk stelde Bos dat DNB wel onderdeel is van het systeem van toezicht dat wereldwijd de problemen in de financiële sector “niet of te laat in de gaten had’. Dat is geen zaak van verwijtbaarheid, maar het is wel een feit”, zo meldt onder andere de Pers.

Ook zichzelf verwijt de bewindsman niets. Hij vindt niet dat hij fouten heeft gemaakt in de aanpak van de financiële crisis of rond de overname van ABN Amro.

De minister haalde daarentegen hard uit naar vroegere ABN-topman Rijkman Groenink. Die was er verantwoordelijk voor dat de ABN zich begin 2007, toen Bos minister werd, “al in de vernieling had gedraaid”. Dit schrijft de Volkskrant donderdag.

Bos sprak van “onterechte romantiek” over de kracht van de bank in 2007. “ABN bracht zichzelf in een positie dat ze niet meer op eigen benen konden staan.” De raad van bestuur onder leiding van Groenink heeft een “heel mooi Hollands kroonjuweel” laten verworden tot een bank die “niet meer op eigen benen kon staan.

Bos was ook cynisch over de klacht van Groenink dat de politiek hem niet gesteund had. Groenink had de bank wereldwijd in de etalage gezet, zei Bos. “Dan moet je niet raar kijken als er kopers komen.”

Ook DNB-president Wellink was volgens de Volkskrant slecht te spreken over het optreden van de oud-topman. Groenink zei in zijn eigen verhoor voor de commissie-De Wit dat de staat zich 30 miljard euro had kunnen besparen als ze geen toestemming had gegeven voor de overname van de bank door het bankentrio Fortis, Santander, RBS.

Wellink

De DNB-president maakte zich donderdag ook boos over de manier waarop de Tweede Kamer is omgegaan met rapport van de hoogleraren Adrienne de Moor en Edgar du Perron. Dit rapport gaat over het handelen van de centrale bank rond de ondergang van de IJslandse internetspaarbank Icesave. PvdA, SP en Groenlinks vonden op basis van dit rapport dat Wellink te laat en te weinig doortastend had opgetreden. Volgens Wellink wordt er in het rapport alleen op een klein punt kritiek op DNB geleverd.

Voor Wellink was het de tweede keer dat hij door de commissie aan de tand wordt gevoeld. Maandag beantwoordde hij ook al vragen over het toezicht op de financiële sector en de rol van DNB in de kredietcrisis.

De commissie onder leiding van SP-Tweede Kamerlid Jan de Wit komt eind maart of begin april met haar bevindingen over de eerste fase van het onderzoek. Daarin staan de oorzaken van de crisis centraal. Later dit jaar volgt het tweede deel, waarin gekeken wordt naar maatregelen van de overheid om de crisis te lijf te gaan.

Lees hier meer

Lees ook NRC: Zes vragen over de commissie-De Wit
Alles over de commissie-De Wit tot nu toe op de pagina Economie 

Geef een reactie

Laatste reacties (29)