84

Bos onder druk gezet door tweede ambtenaar

Vicepremier Bos zou volgens topambtenaar Richard van Zwol bang zijn om zijn internationale geloofwaardigheid te verliezen

Topambtenaar Richard van Zwol gaf Amerikaanse NAVO-ambassadeur Daalder argumenten om Bos over te halen de missie in Uruzgan te verlengen. Dat blijkt uit de Wikileaks documenten van de Amerikaanse ambassade die in handen zijn van de NOS.


Van Zwol is de tweede ambtenaar die via de Amerikanen vicepremier Bos probeerde over te halen om de Nederlandse militaire missie in Afghanistan te verlengen. Afgelopen weekend bleek uit de documenten dat topambtenaar Pieter de Gooijer, directeur generaal politieke zaken van Buitenlandse Zaken Daalder vroeg de Amerikaanse minister van Financiën te zeggen dat Nederland zijn positie in de G20 zou verliezen als Nederland een verlenging van de missie in Uruzgan niet zou steunen.

Richard van Zwol, destijds hoge ambtenaar bij Balkenende’s ministerie van Algemene Zaken voegde daar nog een nieuw argument aan toe. Zo schrijven de Amerikanen in de cable:

Het zou helpen als de Verenigde Staten de zaak persoonlijk maken. Van Zwol zei dat Bos gevoelig zou zijn voor het idee dat langer in Afghanistan blijven een kwestie van leiderschap is voor een vice-premier van partij met een trotse geschiedenis. Van Zwol suggereerde ook dat Bos toekomstige ambities heeft en dat de Verenigde Staten aan hem zouden moeten uitleggen dat hij zijn internationale geloofwaardigheid zou verliezen, door vast te houden aan de Nederlandse terugtrekking uit Afghanistan op dit kritieke moment.

NRC: Patroon van druk op Bos om Uruzgan

Geef een reactie

Laatste reacties (84)