33

Bos overwoog alle banken te nationaliseren

Voormalig vice-premier legt in FD uit hoe erg Nederlandse economie er aan toe was

De Nederlandsche Bank en de top van het kabinet hebben op het dieptepunt van de kredietcrisis eind 2008 over het nationaliseren van de hele bankensector gesproken.

Door redactie Joop

Dat zegt oud-minister van Financiën Wouter Bos zaterdag in Het Financieele Dagblad. Volgens Bos is het financiële systeem een paar keer langs de rand van de afgrond gegaan.

Een concreet plan voor nationalisatie van de financiële sector lag er volgens Bos niet. Wel is erover gesproken alle banken en financiële instellingen te nationaliseren, zonder dat daarvoor de wettelijke bevoegdheid bestond. DNB zou onder meer besturen overnemen en aandeelhouders buitenspel zetten.

We waren op alles voorbereid. […] Er was een regiegroep waarin de ministers van Algemene Zaken, Economische Zaken en Financiën zaten, waar DNB bij zat. Daarin werd met enige regelmaat over dat soort zaken gesproken. […] We wisten ook hoe moeilijk het zou zijn om banken met private aandeelhouders over te nemen.”

Bos is het niet eens met de analyse van DNB-president Nout Wellink dat ING louter last heeft gehad van een boekhoudkundig probleem met zijn Amerikaanse hypotheekportefeuille: “Eén aspect van het probleem is zeker boekhoudkundig van aard. Maar er was echt wel iets meer aan de hand dan dat.” Bos wijst erop dat zelfs het ING-bestuur zelf toegaf dat de risicostructuur van de bank beter kon.

Geef een reactie

Laatste reacties (33)