35

Bos voorspelt snel einde aftrek hypotheekrente

'Huidige systeem overleeft volgend kabinet niet'

Het volgende kabinet schaft de hypotheekrenteaftrek af. Deze boude stelling poneerde minister Wouter Bos van Financiën woensdag op de Universiteit van Amsterdam. “Mijn voorspelling is dat het huidige systeem van hypotheekrenteaftrek het volgende kabinet niet zal overleven.”

Door redactie Joop

Bos deed zijn uitspraken woensdag tijdens een bijeenkomst met studenten van de Universiteit van Amsterdam. Een woordvoerster van de minister bevestigde tegenover het ANP een bericht hierover in De Telegraaf.
De opmerkingen van Bos waren een antwoord op vragen van de studenten over wat een volgend kabinet zou kunnen doen met de zogenoemde heroverwegingen. Dat zijn de negentien ambtelijke werkgroepen die op zoek zijn naar mogelijkheden om het ontstane jaarlijks tekort van 35 miljard euro op te lossen. Het was al bekend dat er geen taboe zou liggen op de hypotheekrenteaftrek.

Bos heeft volgens De Telegraaf onder meer gezegd in Amsterdam:

“Mijn voorspelling is dat het huidige systeem van hypotheekrenteaftrek het volgende kabinet niet zal overleven.” (…) Bos benadrukt dat een ingreep in de aftrek alleen geleidelijk kan verlopen omdat de huizenmarkt anders in ‘chaos’ wordt gestort. “We moeten wel uitkijken, het moet zorgvuldig gebeuren omdat de woningmarkt zeer snel reageert op wat mensen verwachten dat er met hun huis en hun vermogen gebeurt.” Dat geldt volgens hem ook voor de gelijktijdige ingrepen in de huursubsidie.

Het kabinet stemde in maart al in met een extra belasting voor de 16.500 woningen boven een miljoen euro. Daarbij werd de hypotheekrenteaftrek zelf nog niet aangepakt. Bos erkende woensdag die nieuwe belastingheffing als ‘de achterdeur’ te zien om zo de hypotheekrenteaftrek te kunnen beperken.

“Het maakt niet zoveel uit of het via de voor- of achterdeur gaat. Wij doen het via de achterdeur. Het komt op hetzelfde neer.”

Geef een reactie

Laatste reacties (35)