Laatste update 15:10
135

Bosma wil minister Ollongren opsluiten voor kritiek op PVV

PVV-Kamerlid Martin Bosma heeft vandaag een debat over de begroting van Binnenlandse Zaken aangegrepen om te roepen dat D66-minister Ollongren ‘dertig jaar achter de tralies moet’. Bosma is nog steeds boos over de uitspraken die Ollongren tijdens de verkiezingen deed op de nieuwjaarsreceptie van D66 Amsterdam in de Stadsschouwburg, in een tijd dat de PVV hoog in de peilingen stond:

Wat mij betreft geldt dan ook: de komst van Wilders als premier of minister mag dan nog nooit zo dichtbij zijn geweest, dat geldt dan ook voor de oprichting van de Republiek Amsterdam.

Haar schertsende opmerking over het uitroepen van een republiek werden overigens onmiddellijk opgevolgd met serieuze voorstellen voor een inclusieve samenleving:

Dus, Amsterdammers, laten we het volgende afspreken. Al haalt Wilders 76 zetels, al gaat hij op zijn kop staan: wij gaan Amsterdammers met een moslimachtergrond niet buitensluiten. We gaan niet stoppen met de humane opvang van vluchtelingen. We gaan niet kapot maken wat onze kunstenaars en artiesten hebben opgebouwd. Wij gaan geen gebedshuizen sluiten, van mensen die net als ieder ander ’s ochtends naar hun werk gaan en ’s avonds hun kinderen helpen met hun huiswerk. En nee, we gaan hier geen mensen ontslaan omdat hun mening ons niet bevalt. Want wij zijn Amsterdam! En daar werken we aan een gedeelde toekomst, aan onze toekomst.

De PVV-ideoloog kiest er nu echter voor de om het statement tegen uitsluiting door de PVV, als uitsluiting van de PVV te interpreteren. In een doorzichtige poging het succes van Trump te evenaren door zijn methoden te kopiëren, roept hij nu dat een vrouwelijke politieke tegenstander moet worden opgesloten. Volgens Bosma zijn de uitspraken van Ollongren een misdrijf waar dertig jaar gevangenisstraf voor staat, op basis van een wetsartikel dat gaat over aanslagen die overheersing door een vreemde mogendheid tot doel hebben. Ollongren werd eerder ook al aangevallen door de PVV omdat ze naast de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit bezit:

Deze minister hoort niet thuis in vak-K, de minister hoort thuis achter de tralies. Voor dertig jaar… Ze heeft een aantal gevaarlijke dingen gezegd.

Volgens D66-Kamerlid Verhoeven slaan de conclusies van Bosma ‘helemaal nergens op’ en gaat hij ‘zijn boekje ver te buiten’.

De rest van de Kamer had ook geen goed woord over voor de ‘Lock Her Up’-stunt van Bosma. De partij werd verweten een showtje voor de buhne op te voeren aangezien er geen bereidheid tot aangifte of motie van wantrouwen aan gekoppeld werd.

Ollongren noemt de aanval van Bosma zelf ‘heel opmerkelijk’. In een reactie op BNR zegt ze:

Dat is blijkbaar de manier waarop de PVV met mij om wil gaan. Het mag allemaal, maar heel serieus kan ik het eigenlijk niet nemen.

Geef een reactie

Laatste reacties (135)