31

Bossen sterven door de hitte

Het idee dat bossen kunnen helpen voorkomen dat de klimaatverandering nog meer schade aan gaat richten, krijgt een knauw. Franse bosbeheerders slaan alarm dat de bossen door de hitte en droogte aan het afsterven zijn, schrijft Le Monde. In Zwitserland is in de Jura inmiddels een ‘bosramp’ uitgeroepen.

In de bossen rond Masevaux in de Vogezen is tien procent van de dennen al rood, wat wil zeggen dat ze dood zijn. Uitgedroogd. Bij de Zwitsers sterft een zelfde aantal beuken. In gebieden boven Clermont-Ferrand is volgens onderzoek 80 procent van de bomen ernstig beschadigd door de aanhoudende droogtes van de afgelopen jaren. Een derde van het Franse grondgebied in Europa bestaat uit bos.

Een boom reageert normaal gesproken op hitte door te transpireren, het koele water omhoog te leiden en af te voeren via poriën. Daardoor worden de bladeren gekoeld. Maar door de waterschaarste worden de poriën gesloten om uitdroging te voorkomen. Dat leidt vervolgens tot oververhitting. De bomen kunnen letter en figuurlijk geen kant op.

Een gevolg van de klimaatverandering is ook dat zuidelijke boomsoorten, die beter bestand zijn tegen de hitte, zich naar het noorden verplaatsen. Maar die aanpassing gaat te langzaam voor het hoge tempo waarin het klimaat nu verandert. “Als we de omvang van de huidige CO2-uitstoot niet verminderen, zullen de Franse bossen niet overleven,” stelt Hervé Cochard, van het nationalelandbouwonderzoeksinstituut INRA. “We moeten onze manier van leven drastisch veranderen, anders redden de ecosystemen het niet. Maar wat triest is, is dat we dat al zeggen sinds 2000 en er niets verandert.”

cc-foto: Miluz

Geef een reactie

Laatste reacties (31)