12

Boston-terroristen gebruikten speelgoed

New York Times reconstrueert ontknoping klopjacht ... Arrestatie liep anders dan gemeld ... Koelbloedig optreden agent, pompbediende en buurtbewoner

De twee bommen die bij de Boston Marathon dood en verderf zaaiden werden gedetoneerd met een onderdeel uit een speelgoedautootje. En de arrestatie van de verdachte verliep heel anders dan tot nu aangenomen werd, blijkt uit een reconstructie van de New York Times.


De ingrediënten voor explosieven zouden de daders gewoon gekocht hebben in een vuurwerkwinkel. De makers hebben voor het maken van de bommen vermoedelijk een handleiding gevolgd uit de aan Al Qaida toegeschreven terroristenglossy ‘Inspire’. NRC schrijft:

Het tijdschrift is opgericht door Anwar al-Awlaki, een leider van Jemenitische afdeling van Al Quaida, die omgekomen is bij een Amerikaanse aanval met drones. De kop van artikel dat de broers zouden hebben gebruikt, luidde ‘Hoe maak je een bom in je moeders keuken’.

Uit een reconstructie van de New York Times blijkt dat de arrestatie anders is verlopen dan toe nu werd gedacht. Enkele uren nadat foto’s van de verdachten op tv waren getoond werd een 27-jarige politieagent van de universiteitspolitie van MIT doodgeschoten door een van de verdachten. Aanvankelijk werd gemeld dat dit gebeurde na een overval op een supermarkt. In werkelijkheid werd de agent van achteren benaderd en doodgeschoten. De daders wilden vermoedelijk het pistool van de agent bemachtigen maar slaagden er niet in dit uit zijn beveiligde holster te verwijderen. Anders dan eerder bericht beschikten de verdachten over slechts één pistool en niet drie.

Ook is er geen vuurgevecht geweest bij de boot waar de laatste verdachte werd aangetroffen. De reeds gewonde verdachte bleek niet over een vuurwapen te beschikken. Hij werd ontdekt net buiten het gebeid dat grondig door de politie werd doorzocht door een buurtbewoner die de boot in de tuin controleerde, bloedsporen opmerkte en een lichaam onder het zeil zag. De man rende terug het huis in, gaf zijn vrouw opdracht alle deuren te sluiten en belde het alarmnummer. De politie gaat onderzoeken waarom aanstormende agenten op de boot hebben gevuurd.

In de nauwgezette reconstructie van de New York Times valt te lezen hoe een pompbediende alert reageerde. De verdachten hadden bij een carjacking de bestuurder gegijzeld maar die slaagde er in bij een pompstation te ontsnappen en rende de pompwinkel binnen. Hij riep “Bel de politie. Ze hebben bommen, ze hebben wapens, ze willen me vermoorden.” De bestuurder rende het magazijn in en deed de deur dicht. De pompbediende, wilde voorkomen dat de verdachten zagen waar de bestuurder zich verborg en belde zonder om te kijken de politie. Toen hij die aan de lijn kreeg, gaf hij zo ongemerkt mogelijk de telefoon aan de man in het magazijn.

Tijdens een vuurgevecht met de verdachten had een agent de tegenwoordigheid van geest om zijn patrouilleauto van de handrem te halen en tegen de auto van de verdachten te laten botsen. De verdachten verspilden hun munitie met vuren op de auto waarvan ze dachten dat die bemand was. Daarna maakte een van de twee broers zich uit de voeten met de gestolen SUV. Hij reed daarbij over zijn gewond op straat liggende broer heen.

De NOS meldt dat de Russische geheime dienst de Amerikanen al eerder had getipt over een van de verdachten:

Volgens bronnen dichtbij het onderzoek naar de aanslag heeft de Russische geheime dienst FSB in 2011 ook de Amerikaanse inlichtingendienst CIA getipt over Tamerlan Tsarnajev. Eerder werd al bekend dat de FBI was ingelicht. De Russen waarschuwden dat Tamerlan zich mogelijk zou ontwikkelen tot een moslimextremist. Hij werd opgenomen in een Amerikaanse database van personen die van terrorisme worden verdacht. Maar er waren geen aanwijzingen dat Tsarnajev zich bij een terreurgroep had aangesloten.

In de database die de CIA gebruikt bevinden zich zo’n 745.000 namen. De vader van de verdachten reist vrijdag naar de Verenigde Staten. Hij heeft al met agenten van de FBI gesproken. De man blijft geloven in de onschuld van zijn zoons en denkt dat ze zijn gedood omdat ze moslim zijn.

New York Times: Officer’s Killing Spurred Pursuit in Boston Attack

Geef een reactie

Laatste reacties (12)