26

Bouterse wint bijna meerderheid Suriname

Grote overwinning: 23 van de 51 zetels voor Mega Combinatie van ex-dictator

Desi Bouterse is op basis van een voorlopige uitslag de grote winnaar van de Surinaamse parlementsverkiezingen. Het is nog onduidelijk of hij er in zal slagen ook president te worden omdat hij daarvoor steun van andere partijen moet krijgen.

Het Nieuw Front van de huidige president Ronald Venetiaan verloor 10 zetels en heeft er nu nog maar 13, meldt NRC Handelsblad. Bouterse is in Nederland bij verstek  veroordeeld wegens drugshandel en tegen hem is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd waardoor hij zich amper over de grens kan begeven. Venetiaan heeft steeds gezegd niet met Bouterse te zullen samenwerken.

NRC Handelsblad schrijft:

De Javaanse leider Paul Somohardjo van de Volksalliantie, die tot voor kort nog deel uitmaakte van het Nieuw Front van president Ronald Venetiaan lijkt milder. Terwijl hij in zijn partijcentrum de uitslagen volgde gaf hij aan een samenwerking met Bouterse niet uit te sluiten. „Maar de liefde moet wel van twee kanten komen, ik ga niet iemand dwingen tot samenwerking”, aldus Somohardjo, die in de jaren tachtig nog wegens zijn anti-militaire opvattingen werd opgesloten in Fort Zeelandia en gemarteld.

NRC Handelsblad: Bouterse grote winnaar Surinaamse verkiezingen

cc-foto: Anis

Geef een reactie

Laatste reacties (26)