39

Bouw kolencentrales komt Verhagen duur te staan

De bouw van de drie kolencentrales mag doorgaan, maar wanneer Verhagen de emissienormen niet hanteert, krijgt hij het aan de stok met Europa

Terwijl minister Verhagen (Economische Zaken en Innovatie) druk bezig is met de ontwikkeling van windmolenparken, lekt er aan de andere kant geld en energie in een bodemloze put: de kolencentrale projecten. De Raad van State oordeelde vandaag dat de bouw van de drie kolencentrales mag doorgaan, maar wanneer deze centrales in gebruik genomen worden krijgt Verhagen het aan de stok met Europa.

Door de redactie Joop

De RvS wees vandaag de bezwaren van milieuorganisatie Greenpeace en Natuur & Milieu af. Zij hadden bezwaren aangetekend tegen de milieuvergunning die aan energieleveranciers RWE Essent (voor de bouw in de Eemshaven) en E.On en Electrabel (die twee kolencentrales bouwen op de Maasvlakte) zijn afgegeven. Nederland zit nu al ver boven de norm van CO2 uitstoot en wanneer de centrales in werking zullen trekken zal die norm nog verder overschreden worden.

De Raad van State kon niet anders oordelen omdat de Nederlandse regering de Europese regels voor de emissienormen nog niet goed heeft verankerd in de Nederlandse wet. Daardoor kan de rechter en de Raad van State de bouw van de centrales niet tegenhouden.

Kolencentrales zijn zwaar vervuilend. Steenkool is verantwoordelijk voor een derde van de werelduitstoot van CO2. De uitstoot van de drie kolencentrales bij elkaar is een hevige aanslag op het klimaat. Bij elkaar zullen de centrales een hoeveelheid CO2 uitstoten dat onmogelijk gecompenseerd kan worden. “Daar kun je geen enkel windmolenpark tegenop bouwen”, aldus GroenLinks raadslid Arno Bonte.

De energieproducenten investeren in totaal zo’n 4,6 miljard euro in de kolencentrales die gedeeltelijk vanaf 2013 in gebruik genomen worden. Bonte vindt dat Verhagen nu aan zet is om zijn huiswerk af te maken. “De juridische strijd is nu voorbij, de politiek is aan zet.” GroenLinks voelt er wel voor een motie in te dienen om de druk bij Verhagen op te voeren.

Volkskrant: Bouw van drie kolencentrales mag toch doorgaan
Lees meer op Joop.nl: Milieuvergunning kolencentrales strijdig met Europese regels

Voorkom een dure energierekening: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (39)