185

Bovenmodaal gaat flink meer zorgpremie betalen

Premie gaat variëren tussen 20 en 482 euro. Critici vrezen voor fiscale warboel

Met name de midden- en hogere inkomens worden geraakt door de bezuinigingen op de zorg. Tweeverdieners zullen jaarlijks duizenden euro’s meer betalen, volgens berekeningen van Een Vandaag.

sitestat
De zorgpremie varieert straks van 20 euro tot 482 per persoon. Mensen met een minimum inkomen gaan 10 euro minder betalen. Jan modaal met een inkomen van 34.000 euro betaalt 60 euro meer per maand en mensen met een inkomen van 2 keer modaal betalen zelfs 300 euro per maand meer.

Per 2014 komt er een heel nieuw zorgstelsel waarbij de zorgpremie inkomensafhankelijk wordt. Dat betekent dat iedereen straks kleine basisbedragen gaat betalen, maar het grootste deel van de premie zal via de belastingaanslag worden verrekend.

Peter Ruys van de site zorgkiezer.nl voorziet problemen in de verheffing via de belasting.

Straks betaalt iedereen een vast bedrag aan de verzekeraar, dat is een veel kleiner bedrag dan we nu gewend zijn. Het merendeel wordt via fiscale regelingen geregeld. Daar snappen de meeste mensen niets van.”

Ook is hij benieuwd wat de stelselwijziging gaat kosten.

Wie meer verdient, krijgt straks ook een hoger eigen risico. Ook is het niet meer mogelijk om gratis hulp te krijgen bij de eerste hulp zonder verwijsbrief van een arts. Zonder brief kost iedere consult 50 euro.

Zorgeconoom Marcel Canoy vreest dat in het nieuwe stelsel de prikkel tot efficiëntie verdwijnt.

Verzekeraars worden betaalkantoren, dat terwijl ze net goed bezig waren met het slim inkopen van zorg.”

Geef een reactie

Laatste reacties (185)