33

Bovenmodaal inkomen? Dan wordt huren lastig

Commerciële verhuurder bouwen geen woningen bij voor deze groep. Corporaties mogen van Brussel nauwelijk meer betaalbare woningen aanbieden.

Voor huishouden met een modaal tot anderhalf keer modaal inkomen wordt het steeds moeilijker om aan een huurwoning te komen. Commerciële verhuurders zullen nauwelijks woningen bijbouwen voor zulke huurders en woningcorporaties mogen hen door Brusselse regelgeving nauwelijks betaalbare huurwoningen aanbieden. Dat schrijft de Volkskrant.

De terughoudende opstelling van particuliere verhuurders is opmerkelijk, zo schrijft de Volkskrant, omdat juist zij hebben geklaagd in Brussel en aandrongen op het breken van de marktmacht van corporaties. De corporatie zouden met kunstmatig lage huren de middeninkomens van de particuliere markt afhouden.
Nick Hussen, directeur van Pararius.nl – een van de drie grote aanbodsites voor particuliere huurwoningen – voorziet dat de middeninkomens vaak tussen wal en schip zullen vallen. “De vraag naar betaalbare particuliere huurwoningen is al veel groter dan het aanbod. Als bij de vragers nu ook nog eens de huishoudens komen die geen koophuis kunnen betalen en geen recht hebben op een sociale huurwoning, zal het beroep op de kleine particuliere verhuurmarkt nog verder oplopen.”
Vanaf 1 januari mogen woningcorporaties nog maar 10 procent van hun sociale huurhuizen verhuren aan huishoudens met een jaarinkomen boven de 33.614 euro. Vorige week bleek dat dit in sommige woningtoewijzingsgebieden behoorlijk ingrijpende gevolgen heeft. In Amsterdam wordt alle ‘vrije ruimte’ benut voor huurders die door een handicap of stadsvernieuwing op een sociale huurwoning zijn aangewezen.

Lees meer bij de Volkskrant: Bovenmodaal huren wordt lastig

Geef een reactie

Laatste reacties (33)