23

Boycot Eurovisie?

Gastland Azerbeidzjan schendt grof mensrechten

Er gaan stemmen op om een boycot te organiseren van het Eurovisie snogfestival, schrijft het Britse weekblad The Observer. Azerbeidzjan, het land dat straks gastland is voor het Eurovisie Songfestival, is bepaald geen toonbeeld van democratie. De kliek die aan de macht is in de olierijke staat, schendt de mensenrechten van critici. Betogers worden opgepakt, journalisten bedreigd en mensen uit hun huizen gezet.


The Observer doet verslag van de mensenrechtenschendingen. Journalisten worden gechanteerd. Khadija Ismayil, een onderzoeksjournaliste die dubieuze business deals van de heersen elite bloot legt wordt door de president een ‘staatsvijand’ genoemd. Deze week nog werd getracht haar met bedreigingen het zwijgen op te leggen.

Extra pijnlijk is dat een deel van de mensenrechtenschendingen plaats vinden als voorbereiding op Eurovisie. Voor de komst van het festival wordt de hoofdstad Bakoe verbouwd. Bewoners worden zonder pardon hun huizen uitgezet, die vervolgens gesloopt worden om plaats te maken voor prestigeprojecten.

IJsland zou overwegen zich terug te trekken en Amnesty uit grote zorgen over de onderdrukking. Anderen menen dat het songfestival de schendingen juist onder de aandacht kan brengen. Ook Nederland neemt deel met Joan Franka die You & Me zingt. 

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)