36

Boycot volleybaltoernooi Iran om schending vrouwenrechten

Opmerkelijke stap, sportbonden nemen zelden daadwerkelijk verregaande maatregelen

De Internationale Volleybalbond (FIVB) staat Iran niet toe het WK volleybal voor jeugd te organiseren. Niet zolang er niets wordt gedaan aan de schending van vrouwenrechten in het land. Directe aanleiding vormt de arrestatie van de 25-jarige rechtenstudente Ghoncheh Ghavami, die afgelopen zomer probeerde een volleybalwedstrijd voor mannen te bezoeken. In Iran mogen vrouwen geen mannelijke sportwedstrijden bezoeken.

De Volkskrant schrijft:

Tot een jaar geleden gold dat verbod alleen voor voetbal, maar volgens de autoriteiten moeten vrouwen ook bij het volleybal worden beschermd tegen de grove taal van mannelijk publiek.
Ghavami zat sindsdien zo’n vier maanden in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran, waarvan een deel in eenzame opsluiting. Gedurende twee weken ging ze zelfs in hongerstaking, maar begin deze maand werd ze toch tot een celstraf van een jaar veroordeeld.

Volleybalbond FIVB dreigt nu vanwege de veroordeling het toernooi in 2015 niet in Iran, maar in Argentinie te organiseren:

Wij ontnemen Iran het recht om dit, en toekomstige toernooien, te organiseren totdat het vrouwenverbod bij wedstrijden is opgeheven.
Wij houden ons normaal verre van de specifieke wetten en gebruiken in landen die bij ons zijn aangesloten, maar dit gevoelige incident verdient wat ons betreft extra aandacht. Wij blijven dan ook werken aan de vrijlating van Ghoncheh Ghavami, het liefst samen met de Iraanse bond.

De Iraanse Volleybalbond vindt het “oneerlijk” een link te leggen tussen sport en de actie van Ghavami, die volgens de bond niets met sport te maken heeft.

Opmerkelijk

Het gebeurt niet vaak dat een sporttoernooi wordt geboycot in een land vanwege de mensenrechtensituatie daar.  Ook bij de Olympische Spelen in Peking en Sotsji werd gespeculeerd over een boycot, maar die is er nooit gekomen.

Vrouwenrechten

Volgens de VN is de situatie voor Iraanse vrouwen de afgelopen jaren alleen maar verslechterd, ondanks dat men hoopvol gestemd was sinds het aantreden van president Rouhani. Van zijn in 2013 beloofde hervormingen is nog niets terecht gekomen. De mogelijkheid om meisjes vanaf 9 jaar uit te  huwelijken met behulp van een rechter is verruimd. En de vrouwelijke studentenpopulatie is gedaald van een meerderheid naar net iets minder dan de helft van het totale aantal studenten, als gevolg van opzettelijk beleid van de regering om de oververtegenwoordiging van vrouwen tegen te gaan.

Human Rights Watch

Waakhond voor de mensenrechten Human Rights Watch roept Iran op Ghavami onmiddellijk vrij te laten omdat “de aanklacht puur een straf is voor vredig protest”:

De FIVB heeft een positief standpunt ingenomen inzake het principe dat je niet moet discrimeneren op basis van geslacht. Een principe waar Ghoncheh Ghavami een hoge prijd voor betaalt.”

De Volkskrant: Boycot WK-volleybal in Iran na celstraf vrouwelijke supporter

Foto: Amnesty International

Geef een reactie

Laatste reacties (36)