Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boze Brabantse boeren willen Fries worden

  •  
20-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
4541044591_aeede03c30_k

© cc-foto: Jetske https://flic.kr/p/7Vh3mg

Zondag hebben opstandige agrariërs uit Boxtel een Friese vlag aan het Brabantse provincie in Den Bosch gehangen. De boeren willen zo kenbaar maken dat ze liever bij Friesland horen. Die provincie is onder druk van acties gezwicht voor de eisen van boeren en heeft de voor het redden van de natuur noodzakelijk geachte sikstofmaatregelen voorlopig ongedaan gemaakt. Saillant is wel dat de vlag in Den Bosch halverwege de mast hangt. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de boeren daarmee laten merken te rouwen om het afsterven van de Friese flora en fauna als gevolg van de stikstofoverbelasting. De Friese vlag, tevens symbool van een bekend zuivelmerk, hangt ook aan boerderijen in Brabant.
"“In Friesland is de provincie na het protest van de boeren daar wél vrij vlug omgegaan en zijn de strenge stikstofregels van tafel geveegd”, vertelt één van initiatiefnemers van de ‘Friese vlag’-actie. Omdat dat hier nog niet is gelukt, ontstond het ludieke idee om dan maar ‘Fries te worden’. Daarop werd via een Whatsapp opgeroepen om de Brabantse vlag te vervangen voor een Fries exemplaar. “Ik was altijd trots om Brabander te zijn, maar nu niet meer. Dat kan ook niet, als ze je zo behandelen en wegpesten”, vertelt één van boeren met een Friese vlag aan zijn huis."
cc-foto: Jetske
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.