Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Boze Britten de straat op tegen coup van Johnson

  •  
29-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
dicktator
Update zaterdag 14:30
In tal van Britse steden zijn tienduizenden burgers de straat opgegaan om onder de leuze #StopTheCoup te protesteren tegen de politiek van Boris Johnson. De nieuwe premier probeert het parlement buiten spel te zetten om zo een No Deal Brexit te kunnen forceren. Het parlement is in meerderheid tegen die stap waarvan de economische gevolgen naar verwachting rampzalig zullen zijn. Behalve bij Downing Street wordt er onder meer geprotesteerd in Manchester, Glasgow, Birmingham, Brighton, Swansea, Bristol en Liverpool. Labour-leider Jeremy Corbyn heeft zich achter de demonstraties geschaard.
De minister voor Brexit Steve Barclay heeft zichzelf op Twitter belachelijk gemaakt door zijn vrees uit te spreken dat de duizenden vrachtwagens die auto-onderdelen naar Britse fabrieken straks niet meer op tijd spullen kunnen leveren. Volgens Barclay moet de EU er voor zorgen dat dat wel kan. Dat heeft de EU ook gedaan, het heet vrij verkeer van goederen en is een van de grote verworvenheden van de Unie.
Eerder
In Groot-Brittannië zijn gisteren op veel plaatsen spontane demonstraties ontstaan, nadat bekend werd dat Boris Johnson het parlement gaat schorsen om een No Deal-Brexit te kunnen forceren. Een online petitie tegen het schorsen van het parlement, werd sinds gistermiddag al 1,5 miljoen keer ondertekend.
Paul Mason, die jarenlang journalist was bij de BBC, heeft geen goed woord over voor het anti-democratische gedrag van Johnson. ‘Dit gaat al lang niet meer over Brexit’:
Dat er hier sprake is van een cynische machtsgreep, lijkt te worden bevestigd door minister van Defensie Ben Wallace, die doodleuk verklaart dat de enige reden voor het gedrag van regering het feit is dat ze geen meerderheid hebben:
Vanmorgen stapte de Conservatieve ‘chief whip’ van de Conservative Party, George Young op uit onvrede over het schorsen van het parlement door Johnson. De regering van Johnson heeft daarmee geen meerderheid meer in het parlement.
Afbeelding: screenshot Twitter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.