67

Boze studenten zetten acties voort

Rotterdamse en Utrechtse studenten hebben in universiteit overnacht.

Studenten in Rotterdam en Utrecht zetten hun bezettingsacties dinsdag voort, zo lieten woordvoerders weten. De studenten voeren sinds maandag actie tegen voorgenomen bezuinigingen in het hoger onderwijs.

Door redactie Joop

In Rotterdam hebben tien studenten de nacht doorgebracht in twee collegezalen van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Dat meldt onder andere het AD dinsdag. In Utrecht bleven ongeveer 35 studenten in het bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht slapen. Het bleef de hele nacht rustig, aldus een woordvoerder.

De actievoerders in Utrecht kregen gezelschap van enkele studenten uit Amsterdam.

Het college van bestuur van de UU heeft in laten weten de zorg van de studenten over de bezuinigingen te delen en dat deze ten koste zullen gaan van de kwaliteit van het onderwijs.

De studenten overleggen dinsdagochtend over het vervolg van hun protest.

Lees hier meer

Maandag protesteeerden door het hele land studenten tegen voorgenomen bezuinigingen op het hoger onderwijs. Op de locatie Oudemanhuispoort van de Universiteit van Amsterdam hield een groep studenten een collegezaal bezet. In Utrecht houdt een groep studenten sinds kwart over zeven het bestuursgebouw bezet. In een brief aan het College van Bestuur geven de bezetters aan dat zij zich ernstig zorgen maken over de kwaliteit van het hoger onderwijs en over de mogelijke afschaffing van de studiefinanciering.

De bezetters van de Universiteit van Amsterdam eisten van de voorzitter van het College van Bestuur, Karel van der Toorn, dat hij afstand zou nemen van de uitspraken van Sijbolt Noorda, de voorzitter van de vereniging van Nederlandse Universiteiten (VNSU). Hij sprak onlangs uit dat hij best kan leven met de afschaffing van de basisbeurs als bezuinigingen in het onderwijs onontkoombaar zijn.

Dave van der Pol, voorzitter van de ASVA studentenunie:

Ik ben geschokt te horen dat het zo ver gekomen is, maar ik geef de bezetters groot gelijk. De toekomst van ons hoger onderwijs staat onder grote druk. Door de basisbeurs af te schaffen wordt toekomstige studenten een torenhoge studieschuld in de schoenen geschoven.

Lees hier meer

Geef een reactie

Laatste reacties (67)