43

Turkse nationalisten woest op VPRO om dictatorverkiezing

De VPRO heeft zich de woede op de hals gehaald van aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, omdat hij als kandidaat werd genoemd bij de ‘Dictator van het Jaar Verkiezingen’ in het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland. Een jury bestaande uit Eduard Nazarski (Directeur Amnesty International Nederland), Rianne Letschert (professor Internationaal Recht aan de Universiteit Tilburg) en Frank Schaper (auteur van het recent verschenen boek ‘Het Dictatorvirus’) koos afgelopen vrijdag de winnaar uit ‘talentvolle’ kandidaten die een maand lang door journalisten en andere deskundigen werden aangedragen:

De focus van deze ludieke verkiezingen waren gericht op aankomend repressief talent; de dictators in de dop. Nog geen perfecte tirannen, maar wel potentiële despoten die in 2015 hebben laten zien zich al aardig te bekwamen in marteling en censuur.

De leider van de Islamitische Staat, Abu Bakr al-Baghdadi, werd vrijdag uit zeven kandidaten tot ‘winnaar’ verkozen en kreeg de Dictatorstrofee 2015 uitgereikt, bestaande uit ‘een oneervolle vermelding en een enkele reis naar het Internationaal Strafhof in Den Haag’:

De jury benadrukt in het eindoordeel Al-Baghdadi’s buitensporige geweld en het feit dat hij zo machtig blijft zonder zichtbaar te zijn. Gezien die onzichtbaarheid is het des te opmerkelijker dat Al-Baghdadi zo’n blijvende aantrekkingskracht weet uit te oefenen op radicaliserende jongeren, vindt de jury. Daarnaast heeft hij de titel verdiend doordat het hem, ondanks het ontbreken van vaste grenzen van het kalifaat, toch is gelukt om iets van een staat op te bouwen.

De Turkse AKP-premier Recep Tayyip Erdoğan greep net naast de ‘winst’ maar werd door luisteraars van Bureau Buitenland, die via Twitter en de website konden meestemmen, beloond met de publieksprijs. Hij ontving maar liefst 82,2 procent van de stemmen.

De verkiezing zijn op veel verzet gestuit bij AKP-aanhangers, die de verkiezingen onder meer ‘een verheerlijking van PKK’s terreurdaden en een subtiele wijze van islamofobie propaganda’ noemen. Op verschillende websites worden nu oproepen gedaan om de VPRO te mailen en te bellen. Ook wil men aanstaande woensdag protesteren bij de VPRO-kantoren.

Geef een reactie

Laatste reacties (43)