3

BP bekent schuld en betaalt miljardenschade

Grootste schikking uit de geschiedenis van de VS ... BBC: BP moet tussen de 3 en 5 miljard gaan betalen

De Amerikaanse overheid en oliebedrijf BP staan op het punt om de grootste schikking uit de geschiedenis van de VS te treffen. Het Britse oliebedrijf moet miljarden aan boete betalen en bovendien schuld bekennen. Dat meldt een anonieme bron tegenover persbureau Reuters.

BP was in 2010 schuldig aan een van de grootste olierampen uit de geschiedenis. Bij platform Deepwater Horizon lekte er naar schatting achthonderd miljoen liter olie de zee in. BP gaat volgens de BBC een boete van tussen de 3 en 5 miljard dollar betalen vanwege de olieramp in de Golf van Mexico in 2010.

Hoewel er nog geen officiële afspraken zijn gemaakt heeft BP al eerder een noodfonds ingesteld. BP betaalde al zes miljard aan schadevergoeding aan de honderdduizend vissers die door de ramp hun werk verloren en schoonmakers die ziek zijn geworden door de schoonmaak van het olielek.

De olieramp was het gevolg van een grote explosie waarbij elf mensen het leven verloren. Tijdens het blussen zonk het platform en lekte drie maanden lang olie de zee in. Naast de zeevervuiling werden er ook honderden kilometers kust besmeurd.

NRC: ‘BP bekent schuld olieramp en betaalt miljarden voor schade’

Geef een reactie

Laatste reacties (3)